Preotii-informatori, judecati de Biserica

 

PSD Cluj cere CNSAS, Presedintiei si serviciilor secrete predarea dosarelor preotilor care au colaborat cu Securitatea catre conducerile cultelor, pentru ca acestea sa ia masuri. Social-democratii sustin ca aceasta solutie nu va duce la decredibilizarea uneia din institutiile solide ale tarii.

Presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan, a declarat ieri ca eventualele cazuri de preoti-informatori sau colaboratori ai fostei Securitati trebuie judecate de sfintele sinoade ale bisericilor, pentru a nu afecta credibilitatea cultelor si a transfera scandalul creat in exterior. "Nu dorim ca cineva sa submineze credibilitatea unei institutii cum este Biserica. Nu sintem de acord cu discreditarea Bisericii.

Nu vrem ca pentru un preot sau doi sa sufere intreaga Biserica", a afirmat Lapusan. Potrivit acestuia, doar Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ar putea proceda la o curatenie morala in sinul acestei biserici. Remus Lapusan spune ca demersul social-democratilor vizeaza toate cultele din Romania, inclusiv cele traditionale maghiare: reformata, unitariana, romano-catolica, luterana.

Daniel Avram, purtatorul de cuvint al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, ne-a declarat ca se pronunta pentru purificare si transparenta in cazul preotilor-informatori. "Nu este bine ca aceste fapte sa ramina la nivelul unui for de conducere al bisericii. Credinciosii si opinia publica trebuie sa afle ce s-a intimplat cu cei care nu au putut rezista presiunilor Securitatii. Nu trebuie ascuns nimic, ci trebuie ca adevarul sa fie spus", a precizat Daniel Avram.

Prin marturisire, informatorii sunt iertati

In legatura cu problema actuala a dosarelor clerului, Sinodul Mitropolitan Ortodox al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului considera ca, din punct de vedere strict bisericesc, delatiunea este un pacat, iar acesta se rezolva, benevol si integral, prin Taina Marturisirii. Efectul acesteia este recunoasterea, cainta, pocainta, indreptarea si, in final, purificarea morala. "Aceasta, fara a stingheri activitatea institutiei anume create prin lege", se arata intr-un comunicat al Sinodului

Monitorul de Cluj

Vasile MAGRADEAN

 

.

10 Noiembrie 2006

Vizualizari: 2863

Voteaza:

Preotii-informatori, judecati de Biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE