Primul protopop ortodox al Bistritei, evocat in orasul pe care l-a pastorit

Un simpozion dedicat primului protopop ortodox al Bistritei, parintele Grigore Pletosu, a avut loc in a doua zi de Pasti, in biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, de pe str. Al. Odobescu din orasul Bistrita. La manifestarea culturala a fost prezent si Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, care a savarsit in deschidere slujba Vecerniei, inconjurat de un numeros sobor de clerici. La finalul slujbei, parintele Stefan Borodi, preot slujitor la biserica „Sfintii Trei Ierarhi”, a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

In continuare, personalitatea parintelui Grigore Pletosu a fost evocata de Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, IPS Parinte Andrei, presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Emil Radu Moldovan, managerul Centrului Judetean pentru Cultura, Gavril Tarmure, directorul Liceului de Muzica „Tudor Jarda”, Claudiu Sular, directorul Oficiului Registrului Comertului, Ioan Turc, parintele Marius Goga, care lucreaza in prezent la o teza de doctorat despre Grigore Pletosu, si studentii la teologie Paul Gavriloaie si Marius Morariu. In cadrul simpozionului a avut loc si lansarea cartii „Dogmatica Ortodoxa” semnata de protopopul Grigore Pletosu, aparuta la Editura Renasterea a Arhiepiscopiei Clujului, carte prezentata de parintele Grigore Linul.

Grigore Pletosu – „luminator pentru plaiurile bistritene”

„Pentru noi, pentru toti, este o mare mangaiere ca in trecutul Bisericii noastre au existat asemenea personalitati. Socotim ca prin parintele Grigore Pletosu a lucrat darul lui Dumnezeu si la momentul potrivit a fost un luminator pentru plaiurile bistritene, dar si pentru toata biserica transilvana”, a precizat in cuvantul sau Mitropolitul Clujului.Simpozionul a fost moderat de managerul Bibliotecii Judetene, parintele Ioan Pintea, care a afirmat ca prin aceasta manifestare se doreste aducerea in actualitate a protopopului si carturarului Grigore Pletosu. „Am ridicat un monument in satul sau natal, Chintelnic, am publicat si o carte evocatoare. Scoala din Chintelnic poarta numele lui. Am vrut sa-l scoatem din uitare. A fost un scriitor inspirat, a tiparit o „Dogmatica ortodoxa”, o lucrare de pionierat, o opera monumentala pe care am retiparit-o. A fost un pedagog de mare clasa, a fost ilustrul profesor al lui George Cosbuc si primul critic al poeziei lui”, a spus parintele Ioan Pintea.La final, soborul de preoti si participantii, alaturi de IPS Andrei au cantat „Hristos a inviat” la mormantul protopopului Grigore Pletosu, in curtea lacasului de cult.

Profesorul lui Cosbuc

Protopopul Grigore Pletosu este o figura marcanta atat a vietii bisericesti transilvanene, cat si a celei culturale. El este ctitorul sediului Protopopiatului Bistrita si al bisericii „Sf. Trei Ierarhi”, in curtea careia este si inmormantat. Nascut la 9 iunie 1848, in localitatea Chintelnic, jud. Bistrita-Nasaud, protopopul Grigore Pletosu a trecut la cele vesnice la 4 nov. 1934, in Bistrita. A studiat la Institutul Teologic din Sibiu si la Facultatile de Filosofie ale Universitatilor din Leipzig si Budapesta. A fost ales protopop al Bistritei in 1909. De asemenea a fost profesor de romana, filozofie si religie si a predat primului Patriarh al Romaniei Miron Cristea, Mitropolitului Nicolae Balan si poetului George Cosbuc.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

22 Aprilie 2014

Vizualizari: 532

Voteaza:

Primul protopop ortodox al Bistritei, evocat in orasul pe care l-a pastorit 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

parintele grigore pletosu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE