Procesiune de Boboteaza pe malul Dunarii la Turnu Severin

Urmand asezamintelor si traditiilor stramosesti, dupa praznicul Sfantului Vasile cel Mare, credinciosii severineni au purces pe drumul curatirii sufletesti si trupesti. Gatindu-si casele in asteptarea preotului, ei au primit botezul care preinchipuie curatirea iordanica. Bucuria sarbatorii baptismale a continuat in Ajunul Bobotezei la bisericile din municipiu si la Catedrala episcopala, prin savarsirea vecerniei mari cu litie.

Luni, 6 ianuarie, dupa ce au participat in comuniune la Sfanta Liturghie, preotii si credinciosii de la toate lacasurile de cult din Drobeta Turnu Severin au plecat in procesiune solemna spre portul dunarean pentru a lua parte la slujba sfintirii Aghiasmei Mari.

In drumul lor, grupurile organizate de credinciosi s-au intalnit cu multimea de suflete care a pornit de la Catedrala Episcopala, in frunte cu Preasfintitul Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei. In cadrul procesiunii a fost purtata Sfanta Evanghelie, Sfanta Cruce, Icoana Botezului Domnului si steaguri inalte cu diferite scene biblice. Credinciosii au inaltat rugaciune Domnului si au cantat impreuna cu fetele bisericesti troparul sarbatorii.

In port, slujba sfintirii Aghiasmei Mari a fost savarsita intr-un loc special amenajat pe pontonul Carol I de catre Parintele Episcop Nicodim, dupa care ierarhul a binecuvantat apele fluviului.

Alaturi de Episcopia Severinului si Strehaiei, la buna desfasurare a acestui eveniment si-au adus contributia autoritatile locale, Capitania Portului Drobeta Turnu Severin si Inspectoratul de Jandarmi Judetean Mehedinti.

In cuvantul de invatatura, Intaistatatorul Eparhiei a indemnat fiii cetatii la urmarea lui Hristos in fapta si cuvant, spre a se invrednici de vederea cea duhovniceasca asemenea celor din vechime, prezenti la Epifania iordanica. Gandul Arhipastorului s-a indreptat catre toti cei de fata, cerand pentru acestia de la Dumnezeu implinirea cererilor celor de folos, sanatate si viata indelungata. In incheierea cuvantului, Preasfintitul Nicodim a multumit credinciosilor pentru prezenta in numar mare si autoritatilor locale pentru implicarea in organizarea procesiunii, ce a avut ca efect desfasurarea ceremoniei religioase intr-o atmosfera de adanca rugaciune.

Raspunsurile au fost date de grupul psaltic al Catedralei episcopale din municipiu.

Dupa slujba, crestinii au luat aghiasma in recipiente speciale pentru a o pastra in casa si a bea din ea in zile de post si ajunare sau la sarbatori mari.

Aghiasma mare se pastreaza nestricata vreme indelungata, ramanand la fel de proaspata, de curata si de buna la gust ca atunci cand a fost scoasa din izvor, fapt pe care il remarca din vechime Sfintii Parinti si scriitorii bisericesti.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.
Pe aceeaşi temă

06 Ianuarie 2014

Vizualizari: 721

Voteaza:

Procesiune de Boboteaza pe malul Dunarii la Turnu Severin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE