Procesiune cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu

Procesiune cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu

la hramul istoric al Catedralei patriarhale

- 21 mai 2014 -

Miercuri, 21 mai 2014, la sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, hramul istoric al Catedralei patriarhale, vor avea loc mai multe manifestari inscrise in calendarul evenimentelor din 2014, declarat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni in Patriarhia Romana, la implinirea a 300 de ani de la moartea lor martirica (1714-2014).

Manifestarile organizate de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor se vor desfasura dupa urmatorul program:

La orele 7.00, moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, ale Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu si ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, vor fi asezate in baldachinul de pe Dealul Patriarhiei, pentru a fi venerate de catre cler si credinciosi.



De la orele 9.00, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va oficia Sfanta Liturghie inconjurat de un sobor de ierarhi, preoti si diaconi, in Altarul de vara al Catedralei patriarhale.

La orele 12.30, dupa Sfanta Liturghie, va avea loc premierea castigatorilor celor doua concursuri nationale „Sfanta Euharistie-lumina vietii crestine” si „Icoana ortodoxa – Lumina credintei”, organizate de Patriarhia Romana in anul 2014 pentru copiii si tinerii ortodocsi din intreaga tara.

De la orele 15.00, va avea loc procesiunea cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu de la Catedrala patriarhala pana la Biserica „Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brancovenesti (sfintita in anul 1707), unde a fost inmormantat acest sfant martir al poporului roman, in anul 1720.

Procesiunea, la care vor participa ierarhi, preoti, monahi, monahii si credinciosi, se va desfasura pe traseul Catedrala patriarhala, aleea Dealul Mitropoliei, cu oprire la Crucea brancoveneasca, strada Bibescu Voda, bulevardul Unirii, strada Sfintii Apostoli, cu oprire la Biserica „Asezamintele Brancovenesti Domnita Balasa”, strada Palatul Justitiei, strada Danielopol Gheorghe, strada Poenaru Bordea, strada Operetei, bulevardul Natiunile Unite, Calea Victoriei, bulevardul Regina Elisabeta, cu oprire la Universitatea Bucuresti (in vecinatatea careia au existat Manastirea „Sfantul Sava” si „Academia Domneasca”, rezidite in anul 1709 de Sfantul Constantin Brancoveanu si sustinute material de catre familia domnitorului martir), bulevardul Ion C. Bratianu, iar apoi procesiunea se va incheia la Biserica „Sfantul Gheorghe – Nou” (in jurul orelor 17.00). Acolo, racla cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu va fi asezata spre venerare in baldachinul special amenajat in aceasta ctitorie brancoveneasca.

Traseul este similar celui pe care, in urma cu 80 de ani, in ziua de 21 mai 1934, a avut loc procesiunea solemna de reinhumare a osemintelor Domnitorului Martir Constantin Brancoveanu de la Catedrala patriarhala pana la Biserica “Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

.

15 Mai 2014

Vizualizari: 917

Voteaza:

Procesiune cu moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE