Procesiune cu racla moastelor Sfantului Ioan Cuvios Casian, la Galati

In ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe doi dintre cei mai importanti sfinti zamisliti de pamantul romanesc, pe meleagurile Scythiei Minor: Cuviosii parinti Ioan Casian si Gherman, din veacul al IV-lea.

In anul 2000, la Galati, a fost sfintit primul altar inchinat Sfantului Casian de la Resedinta arhiepiscopala, iar in anul 2001 au fost finalizate lucrarile capelei “Sf. Cuv. Casian si Gherman“ de pe Faleza Dunarii si s-a asezat piatra de temelie la biserica mare, cu rugaciunile chiriarhului locului si ale IPS Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Romane din Europa Occidentala si Meridionala. Aceasta biserica, situata fata in fata cu regiunea Dinogetiei, spatiul natal al celor doi sfinti, reprezinta o marturie, peste veacuri, a prezentei si lucrarii lor spirituale in spatiul dintre Dunare si Marea Neagra.

In urma cu 8 ani, in luna octombrie 2002, la initiativa Preafericitului Parinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a avut loc pentru prima oara in Romania, procesiunea cu moastele Sfantului Casian, aduse de la Marsilia (Franta) la Iasi, la manastiri din judetul Neamt si apoi la Galati. Procesiunea din urma cu 8 ani a debutat la Galati, in seara zilei de 17 octombrie, printr-o oprire la capela “Sf. Casian si Gherman“ de pe Faleza Dunarii, dupa care racla a fost adusa pe calea Domneasca, de la Universitate la Catedrala “Sf. Andrei si Sf. Nicolae”, unde au fost intampinate de mii de crestini si slujitori din intreaga Eparhie, care s-au inchinat si au venerat sfintele moaste vreme de trei zile. La evenimentul din anul 2002 au participat reprezentantul Sanctitatii Sale Bartolomeu I, IPS Mitropolit Ghenadie de Sassima, IPS Mitropolit Vasilie de Tartus, din Siria, reprezentantul Patriarhiei Antiohiei, IPS Petru – Mitropolitul Basarabiei, vrednicul de pomenire Episcopul Damaschin al Sloboziei si Calarasilor, PS Corneliu, actualul Episcop al Husilor, PS Episcop-Vicar Siluan Marsilianul – actualul Episcop ortodox roman al Italiei si PS Episcop-Vicar Ioachim Bacauanul. La Sfanta si dumnezeiasca Liturghie, savarsita la Catedrala din Galati, in data de 18 octombrie 2002, credinciosii si slujitorii, in frunte cu ierarhul lor, au avut marea bucurie de a primi, din partea delegatiei franceze conduse de Eminenta Sa, Bernared Panafieu – Arhiepiscopul Marsiliei, un fragment din moastele Sf. Cuvios Casian, care au fost asezate spre pastrare si venerare intr-o racla din argint masiv.

Sambata, 27 februarie a.c., in ajunul sarbatorii acestor sfinti straromani, incepand cu orele 16.30 a avut loc procesiunea cu racla sfintelor moaste ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala arhiepiscopala catre biserica “Sf. Casian si Gherman“ pe faleza Dunarii. In continuarea acestui pelerinaj, Inaltpreasfintitul Casian a oficiat slujba Privegherii si a rostit un cuvant de invatatura in paraclisul de la demisolul acestei bisericii, care reproduce arhitectura de la manastirea “Sf. Victor” din Marsilia – Franta, acolo unde se pastreaza pana astazi si sfintele sale moaste. Ieri, 28 februarie, sarbatoarea a continuat cu oficierea Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopala din Galati de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian.

Sfantul Cuvios Ioan Casian – considerat, prin opera si lucrarea sa misionara si duhovniceasca, intemeietor al monahismului apusean - a avut un impresionant parcurs: calugarit la Betleem, a ucenicit vreme de 14 ani, impreuna cu prietenul sau Gherman, pe langa marii asceti ai pustiului egiptean, a fost hirotonit diacon de Sfantul Ioan Gura de Aur, iar ultimii ani ai vietii si i-a petrecut in Occident, la Marsilia, unde a intemeiat, dupa modelul rasaritean de viata calugareasca, prima manastire din Apusul Europei. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat sarbatorirea sa, impreuna cu Sf. Cuvios Gherman, in fiecare an la 29 februarie a.c., iar in anii nebisecti la 28 februarie.

Sursa: basilica.ro

01 Martie 2010

Vizualizari: 725

Voteaza:

Procesiune cu racla moastelor Sfantului Ioan Cuvios Casian, la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE