Programul IPS Teodosie in perioada 20-23 noiembrie

Joi, 20 noiembrie, începând cu ora 16.00, ierarhul Tomisului va participa la procesiunea de întâmpinare a sfintelor moaşte ale Mitropolitului Varlaam al Moldovei, la intrarea în municipiului Medgidia. Acestea vor fi duse la biserica „Sfântul M. Mc. Dimitrie” unde vor rămâne spre închinare până duminică.



De la ora 18.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Constanţa (Str. Compozitorilor).

Parohia a fost înfiinţată în data de 1 ianuarie 2003, iar zece luni mai târziu se oficia prima Sfântă Liturghie într-o capelă provizorie. După trei ani, pe data de 8 iunie a fost sfinţit locul pe care urma să fie construită, în stil maramureşean, biserica de lemn, iar în anul 2011, de praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie) a fost sfinţită.

Vineri, 21 noiembrie, începând cu ora 8.45, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie a hramului paraclisului mănăstirii Capidava. Situată pe teritoriul comunei Topalu, în apropierea satului cu același nume, aşezământul monahal a fost înfiinţat în anul 2007, în vecinătatea cetăţii Capidava, vechi centru episcopal ce datează de la începutul secolului VI. Mănăstirea are hramurile Intrarea în Biserică a Maicii Domnului şi Sfinţii Epictet şi Astion.

Pe data de 21 noiembrie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Evenimentul aminteşte de momentul aducerii Fecioarei Maria la Templul din Ierusalim de către Drepţii Ioachim şi Ana, astfel împlinindu-se promisiunea făcută lui Dumnezeu de către aceștia, aceea de a închina copilul Domnului. La vârsta de 3 ani Fecioara Maria a fost întâmpinată la Templu de către Arhiereul Zaharia, cel care a condus-o în cel mai sfânt loc, Sfânta Sfintelor. Fecioara Maria a rămas la Templul din Ierusalim timp de 12 ani, până la logodna cu Fericitul Iosif.

Sărbătoarea datează din secolul VI, fiind inițial hramul bisericii ridicate de împăratul Iustinian la Ierusalim, lângă ruinele Templului. Sărbătoarea s-a generalizat în Apus în secolul XIV.

Sâmbătă, 22 noiembrie
, de la ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanţa (cartier Medeea). La sfârşitul slujbei va avea loc Botezul unui musulman de 29 de ani.

Duminică, 23 noiembrie
, începând cu ora 8.45, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Sfintei Liturghii la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), cu hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”.

Între anii 1901-1934 etnicii germani au ridicat, în satul Colilia, comuna Cogealac, judeţul Constanţa, o biserică evanghelică. După plecarea lor, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin sistematizarea rurală, odată cu satul Colilia, biserica a fost părăsită şi, în timp, s-a degradat: a rămas fără acoperiş, geamuri, uşi, doar cu zidurile laterale.

După reactivarea mănăstirii, în luna mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 – 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. În plus, au fost realizate: clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul, un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi.

Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007-2009.
Piatra de temelie a paraclisului cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” a fost pusă în ziua de 13 septembrie 2007, iar catapeteasma este din zid, cu icoane pictate.

Biroul de Comunicare

.
Pe aceeaşi temă

19 Noiembrie 2014

Vizualizari: 508

Voteaza:

Programul IPS Teodosie in perioada 20-23 noiembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE