Resfintire de biserica in Parohia Patule II

Duminica, 8 iulie, Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfintii Epictet si Astion. In aceasta zi de praznic si de veselie duhovniceasca, credinciosii cauta spre Casa lui Dumnezeu, unde inalta cateva ceasuri rugaciune catre El si catre sfintii Sai, vesnic mijlocitori pentru noi, oamenii.



In Campia Mehedintiului, mai exact in parohia Patule II, Protopopiatul Vanju Mare, are loc un eveniment deosebit pentru comunitatea crestinilor dreptslavitori, biserica in care acestia isi pleaca duminica de duminica genunchii, urmand sa fie resfintita si incredintata pe mai departe cercetarii si obladuirii spirituale a Sfantului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul din Mira Lichiei.

In frunte cu parintele paroh Alexandru Danut Giurca, fiii Eparhiei Severinului si Strehaiei din acest colt al judetului isi asteapta ierarhul, pe Preasfintitul Parinte Episcop Nicodim, care va savarsi aici, impreuna cu un alai clerical de preoti si diaconi, slujba de resfintire si Sfanta Liturghie Arhiereasca.

Astfel, in aceste zile premergatoare marelui eveniment, toata suflarea crestineasca, pastorita de preotul Alexandru Danut Giurca, realizeaza ultimele pregatiri pentru a gati biserica de reprimirea harului sfintitor.

Slujba oficiata de Chiriarhul locului va incepe la ora 09:00, iar raspunsurile la strana vor fi date de o parte din membrii corului Kinonia, condus de Arhid. Dr. Adrian Cristian Mazilita.

Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” a fost construita intre anii 1903-1905, de catre arhitectul Cartianu , pictorul Stefan Nachescu si maistorul Bojin Marcovici, cu contributia boierilor Gh. Creteanu , Gh. Bals si Gh. Moruzzi. De-a lungul timpului, s-au mai executat lucrari de finisare si tencuieli si s-a schimbat acoperisul.

Intrucat pictura interioara necesita restaurare, aceasta lucrare s-a intreprins intre anii 2009-2012, in timpul pastoririi Preasfintitului Parinte Nicodim, cu sprijinul Consiliului Local, al Consiliului Parohial si al credinciosilor din parohie.

Istoria acestui sfant locas de cult, incepe de fapt, mult mai devreme.

In localitatea Patulele , prima biserica din care isi trage obarsia biserica Sf. Nicolae , era intr-un bordei , cu clopotnita aparte , care a fost incendiata de turci si i-a ramas numele de “biserica parlita”.

O data cu mutarea locuitorilor mai aproape de Patulele, a fost construita si o biserica pe actualul teren al bisericii Sf. Nicolae, din barne de lemn, aduse din padurea Vladaia.

Aceasta biserica din lemn, construita dupa 1840 , a functionat ca singura biserica a localitatii Patulele, pana prin 1883 cand, devenind neincapatoare , s-a mai construit o biserica din zid cu hramul „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” , cu ajutorul principelui Alexandru B. Stirbei , proprietarul de atunci al mosiei.

In jurul bisericii Sf. Nicolae se afla si cimitirul satului, unde au fost ingropati cei ce au adormit in Domnul pana in anul 1873 si unde se gasesc si acum cruci de morminte.

In jurul anului 1878 , cand a devenit improprie pentru serviciile religioase , biserica din lemn Sf. Nicolae a fost inchisa la recomandarea Preasfintiei Sale, Episcopul Ghenadie Enachescu.

Enoriasii bisericutei din lemn Sf. Nicolae , plini de credinta si legati de osemintele atator parinti si stramosi care odihneau in jurul ei, au strans fonduri fie din sat fie din satele vecine, ca s-o ridice din temelie din zid pe cea actuala, punandu-i temelia in 1903.

Sursa: episcopiaseverinului.ro
 

.

05 Iulie 2012

Vizualizari: 1023

Voteaza:

Resfintire de biserica in Parohia Patule II 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE