Reuniunea Tinerilor Ortodocsi din Mitropolia Clujului

In perioada 22 -24 august 2013 va avea loc la Baia Mare reuniunea tinerilor ortodocsi din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului. La acest eveniment, aflat la prima editie, sunt asteptati peste 1000 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 30 de ani, atat din municipiul Baia Mare, cat si din zona Clujului, a Maramuresului si a Salajului. Vor fi prezenti si alti tineri, delegati din partea mai multor Episcopii din tara. Potrivit reprezentatilor Episcopiei Maramuresului si Satmarului, in cadrul acestei reuniuni cei prezenti vor avea parte de un amplu program pe parcursul caruia vor redescoperi mostenirea culturala si spirituala ortodoxa. Sub genericul "Tinerii ortodocsi in fata provocarilor contemporane ", ei vor identifica principalele obstacole pe care le au de infruntat in viata lor sociala, culturala si religioasa si vor incerca sa gaseasca solutii pentru depasirea acestora.

Un alt subiect important ce va fi abordat in cadrul dezbaterilor va fi - "Tinerii ortodocsi - marturisitori ai identitatii",  subiect ce isi propune sa prezinte identitatea culturala si religioasa a romanilor din nord-vestul Transilvaniei in context european contemporan. De asemenea se vor sustine conferinte pe teme de istorie si traditie, precum si despre valorile estetice ieri si azi.

Pe langa dezbaterile si conferintele ce vor avea loc pe teme actuale, de interes pentru tineri, participantii vor avea un program de rugaciune in fiecare zi si vor vizita unele obiective cu caracter cultural si istoric precum muzee, biserici si monumente din zona.
Programul intâlnirii

Reuniunea tinerilor ortodocsi din Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului va debuta joi, 22 august, cu primirea oaspetilor si a delegatiilor si oficierea de la ora 20 in Catedrala Episcopala din Baia Mare a rugaciunilor de seara si a unei slujbe de Te-Deum. Mai apoi, de la ora 21, va avea loc un program muzical in zona catedralei. A doua zi va debuta cu oficierea, de la ora 8, a rugaciunii de dimineata, iar de la ora 10 vor incepe dezbaterile propriu-zise pe tema prestabilita “Tinerii in Fata Provocarilor Contemporane”. Un moment important va avea loc vineri, 23 august, cand va fi organizata de la ora 19 procesiunea "Bucuria de a fi Crestin",  pe traseul: Muzeul Satului - Primaria Municipiului  si Catedrala Episcopala. Manifestarile se vor incheia sâmbata, 24 august, cu participarea tinerilor la un program de rugaciune, urmat de festivitatea de inchidere a reuniunii.

Reprezentantii Episcopiei ortodoxe romane a Maramuresului si Satmarului au declarat, intr-un comunicat de presa, ca se asteapta ca evenimentul sa fie un exercitiu social si o manifestare a solidaritatii tinerilor ortodocsi in fata greutatilor si a provocarilor cu care ei se confrunta.

Educatia tinerilor, o preocupare constanta a Mitropoliei Clujului

Reuniunea tinerilor ortodocsi este prima activitate a Asociatiei Tineretului Crestin Ortodox din Mitropolia Clujului. Asociatia a fost infiintata anul acesta, in februarie, in sedinta Sinodului Mitropolitan reunit la Cluj. Initiativa vine ca o grija si o preocupare pastorala pentru soarta si educatia tinerilor, mai ales ca acestia sunt agresati tot mai mult de tentatia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a vulgaritatii de limbaj si a devierilor de comportament, spun reprezentantii Mitropoliei Clujului.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

21 August 2013

Vizualizari: 785

Voteaza:

Reuniunea Tinerilor Ortodocsi din Mitropolia Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE