Rusaliile la Patriarhie

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, astazi, 23 iunie 2013. Pogorarea Duhului Sfant, sarbatoare cunoscuta si sub numele de Rusalii. Istoria Bisericii consemneaza sarbatoarea ca fiind momentul Pogorarii Sfantului Duh, in chip de limbi de foc peste Apostoli.



Sfanta Liturghie
la Catedrala Patriarhala din Bucuresti a fost oficiata de catre Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta a numerosi credinciosi.

Dupa citirea Pericopei Evanghelice de la Sfantul Evanghelist Ioan (n.r.: Ioan 7, 37-53; 8, 12), Patriarhul Romaniei a rostit un cuvant de invatatura in care a evidentiat intelesurile duhovnicesti ce reies din pericopa evanghelica: „Atat Apostolul cat si Evanghelia de astazi ne arata lucrarea Duhului Sfant pe care Mantuitorul Iisus Hristos Il trimite impreuna cu Dumnezeu Tatal peste Sfintii Sai Ucenici si Apostoli. In Evanghelie Mantuitorul ne arata ca cel care crede in El va primi un dar deosebit si anume, din pantecele lui vor curge spre Ceruri rauri de apa vie. Aceasta inseamna, asa cum spune Evanghelia, prezenta si lucrarea Duhului Sfant in omul credincios. Duhul Sfant vine in lume prin umanitatea sfintita, indumnezeita si preaslavita a lui Hristos care se afla in Preasfanta Treime”.

De asemenea, Preafericirea Sa le-a vorbit celor peste 500 de credinciosi prezenti si despre scopul trimiterii Duhului Sfant in lume: „Aceasta venire a Duhului Sfant are ca scop sfintirea ucenicilor ca ei sa poata sa inceapa propovaduirea in Ierusalim si apoi la neamuri in toata lumea. Limbile de foc sunt simbol al lucrarii Duhului Sfant care inspira pe ucenici. Ei nu vorbesc pe baza intelepciunii omenesti, ci ei transmit prin viu grai sau prin scris gandirea si lucrarea lui Dumnezeu. Limbile de foc sunt limbile dumnezeiesti, sunt limbile prin care se transmite Dumnezeu Cuvantul aratat in Sfintele Scripturi si mai ales in Evanghelia lui Hristos. Limbile de foc nu sunt limbi care transmit intelepciune omeneasca, pamanteasca, ci faptul ca focul acesta vine din Ceruri arata invatatura dumnezeiasca, cereasca, vesnica a Sfintilor Apostoli”.

Ziua de astazi reprezinta constituirea Bisericii intemeiata de Mantuitorul Iisus Hristos si repunerea omului pe calea sfinteniei. Intemeierea Bisericii s-a facut in etape. A inceput cu Intruparea Mantuitorului si s-a finalizat cu Pogorarea Duhului Sfant, a mai explicat Patriarhul Romaniei: „Biserica are ca temelie si cap pe Hristos, Dumnezeu Omul care uneste intr-o singura persoana viata divina si viata umana. El Pregateste pe ucenici ca fiind conducatorii Bisericii si-i sfinteste in mai multe momente, dar deplina sfintire a ucenicilor este Pogorarea Sfantului Duh peste ei. Sfantul Simeon Tesaloniceanul spune ca i-a hirotonit diaconi cand i-a chemat la slujire, i-a hirotonit preoti cand le-a zis ‘Luati Duh Sfant: carora le veti ierta pacatele vor fi iertate’ si acum ii hirotoneste episcopi in intelesul de plinatatea harului prin Pogorarea Duhului Sfant la Rusalii. Ceea ce insa se afla viata divino-umana intr-o singura persoana se extinde acum prin lucrarea Duhului Sfant in mai multe persoana intr-o Biserica. Deci, Hristos este Capul Bisericii, iar Biserica, Trupul Lui formata din toate persoanele care cred in Hristos, sunt botezate in numele Preasfintei Treimi si au o viata duhovniceasca primita de la Duhul Sfant in care ei cresc duhovniceste”.

Dupa savarsirea Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, a oficiat in Catedrala Patriarhala si o slujba speciala, numita Vecernia Rusaliilor, in cadrul careia au fost rostite sapte rugaciuni, dintre care patru cu voce tare si trei in taina si au fost binecuvantate frunzele de nuc care amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a aratat harul Duhului Sfant lucrator in ucenicii lui Hristos, trimisi de El sa binevesteasca Evanghelia Sa in limbi diferite, adica popoare diferite, pana la marginile pamantului, incepand de la Ierusalim.

Aceasta este cea de-a treia Vecernie speciala care se oficiaza in cursul anului bisericesc. Celelalte doua se savarsesc in Vinerea Mare, atunci cand se scoate in mijlocul bisericii Sfantul Epitaf, si in Duminica Sfintelor Pasti, la pranz, fiind numita, dupa traditie, si „A doua Inviere”.

La final, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a daruit credinciosilor iconite reprezentand Praznicul Sarbatorii de astazi.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

23 Iunie 2013

Vizualizari: 1134

Voteaza:

Rusaliile la Patriarhie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE