S-a nascut Forul Ortodox Roman


S-a nascut Forul Ortodox Roman

 

Pe data de 29 noiembrie, a avut loc, la Bucuresti, Conferinta Asociatiilor Laicatului Ortodox Roman (CALOR), care a reunit reprezentantii a catorva zeci de organizatii civice crestin-ortodoxe, cu caracter cultural sau social, precum si o serie de personalitati publice. De asemenea, la CALOR au participat doi trimisi speciali ai Patriarhiei, acad. Emilian Popescu si Pr. Nicolae Dascalu.


Evenimentul a fost organizat de AZEC, Fundatia Sf.

Martiri Brancoveni, Asociatia Pro Vita - Bucuresti si Asociatia ROST.

In prima parte au fost rostite cateva comunicari referitoare la istoria si rostul laicatului, precum si la raportul dintre acesta si cler, pe de o parte, ca si la cel dintre laicat si lumea politica, pe de alta. Aceste prime cuvantari au fost tinute de teologul Ionel Ungureanu, lector universitar la Craiova, prof. univ. dr. Pavel Chirila, dr. Ovidiu Hurduzeu si maestrul Dan Puric. De asemenea, Iulian Capsali, unul dintre moderatorii intrunirii, a dat citire unui "portret social-teologic" al laicatului ortodox din Romania postcomunista intocmit de prof. dr. Radu Preda, de la Universitatea din Cluj, presedinte al INTER.

In a doua parte a CALOR, reprezentantii organizatiilor invitate au luat cuvantul pentru a semnala probleme specifice si pentru a propune solutii. A fost pus accentul pe impreuna-lucrarea dintre laici, monahi si cler, care trebuie stimulata si intensificata. Au fost propuse citeva actiuni concrete, printre care sustinerea campaniei canonizarii sfintilor din inchisori si a initiativei pentru modificarea legii de adoptare a OG 31/2002, in sensul dezincriminarii fostilor detinuti politici si a eliminarii discriminarii la care sunt supusi crestinii prigoniti sub dictaturile antonesciana si comunista (ei nu sunt recunoscuti, prin lege, ca victime ale acestor regimuri, cum se intampla in cazul evreilor si al tiganilor, si nu li se ofera dreptul la memoria colectiva si la cinstire publica).

In final, asociatiile reprezentate la CALOR au consimtit la alcatuirea Forului Ortodox Roman (FOR), organizatie federativa fara personalitate juridica, menita a deveni un partener de dialog si de actiune al clerului si monahilor, in scopul implinirii invataturii de credinta. FOR va coordona diferite proiecte la nivel national, va monitoriza actiunile bisericesti, culturale si politice si va lua atitudine atunci cand va fi cazul.

FOR este o structura flexibila si functioneaza prin simpla invoiala a celor care simt si cred ca slujesc aceeasi cauza.

Organizatiile care alcatuiesc FOR isi pastreaza independenta, dar conlucreaza in chestiunile de interes comun major, pe ideea ca unitatea da forta.


Coordonarea FOR a fost incredintata liderilor asociatiilor care au organizat CALOR. FOR si-a propus sa organizeze anual CALOR.

 

Claudiu Tarziu

.

02 Decembrie 2008

Vizualizari: 528

Voteaza:

S-a nascut Forul Ortodox Roman 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE