Saptamana Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj

Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca va organiza la inceputul lunii decembrie saptamana institutiei de invatamant. Evenimentul va debuta luni, 2 decembrie 2013, de la ora 17, cand va fi organizata in sala Nicolae Ivan, o seara dedicata filozofului Petre Tutea. Teologul Radu Preda va vorbi pe tema Petre Tutea, un laic marturisitor. Seara de marti va fi dedicata parintelui profesor Ene Braniste, cu ocazia implinirii 100 de ani de la nastere. Astfel marti, 3 decembrie 2013, in sala Nicolae Ivan, va avea loc un simpozion dedicat personalitatii marelui profesor.

In cadrul evenimentului vor sustine comunicari Pr. lect. Univ. dr. Ioan Bizau, care va vorbi despre contributia parintelui Ene Braniste la dezvoltarea teologiei liturgice, Pr. lect. Univ. dr. Mircea Oros care va sustine o lucrare despre marele dascal al teologiei romanesti si Dr. Cezar Ungureanu care va prezenta un referat despre Liturgica comparata la parintele Ene Braniste.

Zilele de miercuri si joi vor fi dedicate parintelui Dumitru Staniloae. Potrivit Decanului Facultatii Pr. prof. Vasile Stanciu miercuri, 4 decembrie 2013, de la ora 17, in sala Nicolae Ivan va avea loc prima parte a serii inchinate Parintelui Staniloae, eveniment in cadrul caruia vor lua cuvantul IPS Mitropolit Andrei si Pr. Prof. Emil Jurcan. IPS Andrei va sustine o cuvantare despre amintirile nostalgice a unui mare si duhovnicesc profesor de teologie si in acelasi timp, om de o modestie deosebita, iar Pr. Emil Jurcan va vorbi despre Intersubiectivitatea trinitara si reverberatia ei in plan interuman. Joi, 5 decembrie 2013, de la ora 18:30, tot in sala Nicolae Ivan, va avea loc partea a doua a serii dedicate Parintelui Dumitru Staniloae. Vor sustine comunicari stiintifice Pr. Prof. Stefan Buchiu si Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni. Cei doi invitati vor vorbi despre teologul iubirii divine si despre contributiile apologetice si revelatia acestora in teologia parintelui Dumitru Staniloae.

Saptamana Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca va culmina vineri, 6 decembrie 2013, cu inaugurarea noului sediu al institutiei de invatamant de pe strada Coastei. Slujba de sfintire a paraclisului facultatii va avea loc de la ora 9, fiind urmata de Sfanta Liturghie. De la ora 12 va avea loc un moment festiv in Aula Nicolae Ivan, ceremonie la care vor participa IPS Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, PS Episcop Vasile Somesanul, dar si alti ierarhi invitati. Vor lua parte la momentul festiv si preoti, tineri teologi, profesori de la cele doua institutii de invatamant teologic ortodox din municipiu, precum si autoritati locale si judetene. Manifestarile organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca se vor incheia vineri seara cu un moment artistic organizat, de la ora 18, in Aula Nicolae Ivan. Vor urca pe scena Grupul Icoane al Academiei de Muzica „Gheorghe Dima”, coordonat de Prof. univ. dr. Ioan Bocsa si Corala Psalmodia Transylvanica, coordonata de Pr. Prof. univ. dr. Vasile Stanciu.


Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

29 Noiembrie 2013

Vizualizari: 728

Voteaza:

Saptamana Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE