Sarbatoare aleasa la Manastirea Dobric, judetul Bistrita-Nasaud

Multime de credinciosi din judetul Bistrita-Nasaud, dar si din alte zone ale tarii, au participat miercuri, 21 mai 2014, de sarbatoarea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, la hramul Manastirii bistritene Dobric.

Slujbele au inceput aici inca de marti seara cu Privegherea si au culminat miercuri cu Sfanta Liturghie oficiata de Mitropolitul Clujului, inconjurat de un sobor de peste 20 de preoti si diaconi. Sfanta Liturghie a fost oficiata pe altarul de vara din curtea manastirii, iar credincioşii prezenţi au putut asculta in cadrul slujbei pricesne interpretate de soliştii de muzica populara Cornelia Ardelean Archiudean, Alexandru Pugna şi un grup de fete din zona, imbracate in costume populare. Au luat parte la slujba arhiereasca exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Clujului, Arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Beclean, pr. Doru Zinveliu, precum si reprezentanti de la Centrul Eparhial, preoti si oficialitati din zona Bistritei si Nasaudului.

In cadrul cuvantului de invatatura, Parintele Mitropolit a vorbit despre ascultare, aratand ca aceasta este o mare virtute ce presupune renuntarea la propria voie si supunerea fata de Hristos: „Ascultarea este o mare virtute. Ea presupune renuntare totala la voia proprie si este calea pe care trebuie sa o urmam pentru a deveni liberi. Paradoxal ascultand devii liber. Este calea pe care trebuie sa o urmam pentru a deveni liberi, ascultandu-L pe Domnul Hristos. Atata vreme cat in noi salasluiesc patimile si nu ascultam de nimeni nu putem deveni liberi si nu ave pace”.

Asezamantul monahal de la Dobric a fost infiintat initial ca schit in 1992, iar dupa un an a devenit manastire. A fost amenajat un paraclis cu hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena”. De asemenea manastirea are si o bisericuta din lemn cu hramul "Sfantul Evanghelist Luca” construita in stil maramuresean de catre mesterii din Barsana in 30 de zile. In momentul de fata se lucreaza la biserica mare de zid cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, constructie care a fost ridicata pana la acoperis, dupa cum am aflat de la maica stareta Veronica Cotofana.

In cadrul Manastirii functioneaza de cativa ani caminul de batrani, „Aurel si Dudica Milea”. Aici sunt primite cazuri sociale de batrane care sunt abandonate de familie, cu pensii foarte mici, iar manastirea pe cheltuiala ei le poarta de grija. Anul trecut in cadrul manastirii s-a demarat constructia unui nou centru social ce va purta hramul „Sfintii Imparati Constantin si Elena” si care va oferi sprijin tot persoanelor varstnice.

Autor: Andreea Pagleşan
Sursa: radiorenasterea.ro

.

22 Mai 2014

Vizualizari: 514

Voteaza:

Sarbatoare aleasa la Manastirea Dobric, judetul Bistrita-Nasaud 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Dobric

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE