Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil - prilej pentru pomenirea mortilor in Banat


Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil - prilej pentru pomenirea mortilor in Banat

Ne gasim la numai doua zile de sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil si fata de alte zone ale tarii, la noi in aceasta perioada se pomenesc sufletele celor adormiti. Pentru aceasta pomenire, Biserica a randuit zile speciale, mai ales in Postul Mare, dar si in ajunul Rusaliilor (Mosii de vara) si in ajunul Duminicii Lasatului sec de carne (Mosii de iarna). Totusi, prin Banat, dar si in unele locuri din Transilvania, se practica obiceiul pomenirii mortilor in ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil, adica in 8 noiembrie. Unii ar putea crede ca aceasta practica este legata de aceea a Bisericii Catolice de a pomeni pe cei raposati in 1 noiembrie. Daca privim insa spre cei doi arhangheli, mai mari voievozi ai cetelor ceresti, vedem ca lucrarea lor are si o puternica semnificatie eshatologica, indreptata, cu alte cuvinte, spre vesnicie, spre ziua cea de-a opta, cum zic Sfintii Parinti.

Nimic mai potrivit sa-i pomenesti in rugaciunea Bisericii pe cei adormiti (care deja au aflat semnificatia vietii si a mortii) chiar in ziua celor doi vestitori ai tainelor ceresti.

Despre Sfantul Arhanghel Mihail, cel reprezentat in iconografia crestina cu o sabie de foc in mana, aflam din Sfanta Scriptura si din Sfanta Traditie ca, de la caderea lui Lucifer, este conducatorul cetelor de ingeri. Este cel care a rostit cuvintele atat de uzitate liturgic: "Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte.", cu referire la ascultarea desavarsita fata de Dumnezeu Creatorul. Chiar numele sau indeamna la credinta statornica si la ascultare, Mihail talcuindu-se "cine este ca Dumnezeu?". Sfintii Parinti ai Bisericii il socotesc pe acesta ca fiind chiar ingerul pus sa pazeasca cu sabie de foc intrarea in Rai dupa caderea protoparintilor Adam si Eva. Pe seama sa se pune si calauzirea lui Lot si a familiei acestuia la iesirea din Sodoma, precum si protectia speciala a poporului lui Israel, stiut fiind faptul ca fiecare neam are un inger ocrotitor. Mihail este ingerul care are putere asupra diavolului (Epistola Sf. Ap. Iuda, versetul 9 si Apocalipsa, capitolul 12), iar traditia ortodoxa il considera ca fiind ingerul trimis de Dumnezeu sa ia sufletele tuturor celor raposati, pentru judecata particulara. Iata cum se potriveste pomenirea celor raposati cu cinstirea acestui mai-mare voievod al cetelor de ingeri. Dar invocarea lui in rugaciune ne poate aduce tuturor izbavire de sub puterile intunericului. Iata ce frumos ii canta Biserica Sfantului Mihail: "Unde umbreaza darul tau, Arhanghele, de acolo se izgoneste puterea diavolului, caci nu poate rabda lumina ta luceafarul cel ce a cazut. Pentru aceasta, sagetile lui, cele de foc purtatoare, cele pornite asupra noastra, stinge-le prin mijlocirea ta, izbavindu-ne pe noi de smintelile lui, vrednicule de lauda, Mihaile Arhanghele!".

Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) este mai bine cunoscut, mai ales din Sfanta Scriptura. El este ingerul care s-a aratat in templu preotului Zaharia, vestindu-i acestuia, ca sotia lui, cunoscuta de toti ca fiind stearpa, va naste un fiu, care va fi inaintemergator al Celui Preainalt, Ioan Botezatorul. Este bine stiuta de toti crestinii si scena Buneivestiri, cand acelasi Arhanghel Gavriil se arata Preacuratei Fecioare Maria, anuntand cel mai important mesaj din istoria umanitatii: ca Dumnezeu se va intrupa pentru mantuirea oamenilor. Curatia Sfintei Fecioare, simbolizata prin floarea de crin, apare in toate icoanele ce-l reprezinta pe Sfantul Arhanghel Gavriil, el fiind cel care dovedeste lumii intregi ca "la Dumnezeu nimic nu e cu neputinta". Chiar numele sau se poate talcui "Dumnezeu este puterea mea". Este ingerul care se arata lui Iosif, logodnicul Mariei, dar si magilor si pastorilor din Betleem, vestindu-le "slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire". Inger al darului, cum ne invata Sfanta Traditie, Gavriil este acela care, in chiar clipa Invierii lui Hristos din mormant a vestit Maicii Domnului: "Curata Fecioara bucura-te! Si iarasi zic: Bucura-te! Ca Fiul Tau a inviat a treia zi din groapa!", iar mai tarziu s-a adresat femeilor mironosite venite dis-de-dimineata la mormantul lui Iisus: "vremea tanguirii a incetat, nu mai plangeti!. De ce socotiti pe Cel viu cu cei morti? Caci, ca un Dumnezeu, a inviat din mormant" (fragmente din Binecuvantarile Invierii). In ziua Sfantului Gavriil, cel ce a vestit desfiintarea mortii, prin Invierea lui Hristos, suntem indreptatiti asadar, poate mai mult ca in alta zi, sa ne rugam pentru cei dragi ai nostri, adormiti, cerand de la Dumnezeu pentru ei, odihna in locasurile cele ceresti.

Cei doi Arhangheli cu chip de lumina vor ramane pana la sfarsitul istoriei ca doua faclii ce trebuie sa ne calauzeasca prin marea cea involburata a acestei vieti, spre limanul cel lin al Imparatiei lui Dumnezeu. In semn de recunostinta, se cuvine sa ne alaturam si noi Bisericii celei vii, care in aceste zile ii lauda pe capeteniile ingerilor Treimii, pe Mihail si Gavriil, "unuia graind: bucura-te, slujitorule al Legii, iar altuia zicand: bucura-te, ingere al darului!".

Pr. Alin Vasile Campean

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

06 Noiembrie 2008

Vizualizari: 1865

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil - prilej pentru pomenirea mortilor in Banat 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE