Scoaterea Sfintei Cruci

Astazi 01 august, praznuim scoaterea Sfintei Cruci. Este demn de stiut ca, odinioara, aceasta sarbatoare, a Scoaterii Sfintei Cruci, constituia un prim pas in cinstirea Mantuitorului, in luna august, fiind urmata de Schimbarea la Fata a Domnului pe 06 august si de venerarea Sfintei Mahrame a Domnului, cu Icoana nefacuta de mana de pe 16 august. Cele trei sarbatori erau considerate in legatura. Astazi sarbatoarea nu mai are maretia de odinioara, scazand in intensitate probabil odata cu caderea Constantinopolului sub turci (1453) si cu transformarea Catedralei Sfanta Sofia in moschee.

La romani, se practica din vechime sfintirea aghiasmei la 1 august ca si la orice inceput de luna calendaristica. In practica actuala din Rusia, sfintirea apei din ziua de 1 august se face inainte sau dupa Sfanta Liturghie, impreuna cu binecuvantarea mierii (intaia miere obtinuta din an, este inchinata Mantuitorului, „oferita” in locul otetului si al fierii pe care le-a primit cand a fost rastignit pe Cruce). Putem constata in acest fel varietatea obiceiurilor locale ale diferitelor Biserici Ortodoxe, de-a lungul timpului, care nu contrazice unitatea lor sub semnul acelorasi mari sarbatori, ale aceleiasi credinte.

Sarbatoarea „Scoaterii lemnului Sfintei Cruci” provine dintr-o randuiala mai veche a Bisericii din Constantinopol. La 1 august, o particica din lemnul Sfintei Cruci era scoasa din paraclisul Palatului imparatesc si purtata, cu sobor de sarbatoare, la Biserica „Sfanta Sofia”, unde ramanea, spre mangaierea si cinstirea credinciosilor, pana la 14 august, cand era readusa la palat. Aceasta se facea, se pare, in amintirea aratarii Sfintei Cruci, la biruinta marelui Constantin asupra lui Maxentiu, la podul Milvius, de pe raul Tibru (312), precum si a descoperirii lemnului Sfintei Cruci, de catre Sfanta Elena, la Ierusalim.

Dupa o alta traditie, aceasta sarbatoare este legata si de biruinta, in aceeasi zi de 1 august, in secolul al XII-lea, a binecredinciosului imparat al Imperiului Bizantin, Manuil Comnenul, asupra turcilor, cu puterea si lumina cinstitei Cruci a Domnului. In aceasta zi Sfanta Cruce a fost purtata de catre armatele imparatului bizantin Manuil in razboiul contra turcilor. Tot in aceasta zi, tarul Rusiei, Adrian, a purtat icoana Maicii Domnului si Sfanta Cruce in razboiul contra bulgarilor. Atat armata bizantina, cat si armata rusa, au obtinut victorii. Atunci, Patriarhul Constantinopolului Luca si Mitropolitul Kievului, Constantin au hotarat, ca la 1 august, sa fie sarbatorita scoaterea Sfintei Cruci, cea care a adus victorii celor doua armate.

Impreuna cu celelalte sarbatori ale cinstitei Cruci - Inaltarea Sfintei Cruci, la 14 septembrie si Duminica a treia, a Crucii din Postul Mare - scoaterea Sfintei Cruci, de azi, ne cheama la o intalnire duhovniceasca cu taina Crucii si la purtarea, in umbra Crucii Domnului, a propriei noastre cruci, data noua, in viata, de catre Dumnezeu.

Sursa: Radio Reintregirea

01 August 2011

Vizualizari: 1021

Voteaza:

Scoaterea Sfintei Cruci 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE