Semnal de alarma: crestinii din Orientul Mijlociu dispar

 

Oficialul Vaticanului responsabil cu politica externa a atras atentia asupra situatiei “in mod special nefericita” a crestinilor din Orientul Mijlociu, in cadrul interventiei sale din 17 mai, la reuniunea Consiliului Pontifical pentru Migranti. Arhiepiscopul Giovanni Lajolo, secretarul Vaticanului pentru relatiile cu statele, a subliniat in acest sens faptul ca prezenta crestina in Orientul Mijlociu s-a “redus considerabil” in ultimii 30 de ani.

Citnd statistici realizate anual de Vatican prin Nuntii Apostolici, prelatul a spus ca de exemplu in Irak populatia catolica este astazi 10% din ct era in 1973, iar in Irak 30% fata de acelasi an. In Siria, prezenta catolica a scazut de la 2,6% din intreaga populatie la doar 1%; in Israel si in teritoriile palestiniene, a scazut de la 1,9% la 1%. In unele tari din regiune, multi crestini traiesc doar temporar, a observat Arhiepiscopul Lajolo.

Dar in alte natiuni, populatia crestina are o indelunga istorie. El a citat in special exemplul Irakului, unde o straveche comunitate crestina, datata dinaintea musulmanilor, este acum pe cale de disparitie datorita emigrarii.

 

“Ministrul de externe” al Vaticanului mai remarca faptul ca in multe tari in care islamismul este religia dominanta, crestinii se casatoresc frecvent cu musulmani si ca drepturile lor sunt puternic diminuate de legea islamica. “Protectia crestinilor in tarile majoritar-islamice” este una dintre cele mai delicate probleme cu care se confrunta Biserica, a spus Arhiepiscopul Lajolo, dezvaluind apoi faptul ca exodul crestinilor din regiune este agravata de numarul mare de familii care trebuie “sa isi paraseasca tara datorita incalcarii drepturilor lor fundamentale”. In fata acestor probleme, Biserica trebuie sa actioneze ferm, nu retragndu-se ci “lund pozitii clare si curajoase de afirmare a identitatii crestine”. Este nevoie de o strategie ferma, a explicat Arhiepiscopul, deoarece “dupa cum stim bine islamismul radical exploateaza orice poate fi interpretat ca semn de slabiciune”.

 

Arhiepiscopul Lajolo a facut o distinctie clara intre cerinta respectarii libertatii religioase si continuarea dialogului inter-religios. Acest dialog, a explicat el, trebuie sa aiba loc intre liderii religiosi si nu intre guverne, “chiar daca aceste initiative pot sa fie facilitate de liderii politici”. In spatiul politic este esential sa se construiasca intelegerea separarii care trebuie sa existe intre religie si guvern, intelegere care nu este peste tot acceptata in Orientul Mijlociu. Oficialul Vaticanului a spus ca natiunile occidentale si organizatiile internationale trebuie sa se alature intr-o campanie de convingere a natiunilor islamice despre importanta recunoasterii drepturilor fundamentale ale omului, incluzandu-se drepturile minoritatilor religioase si libertatea religioasa a tuturor cetatenilor. (Catholica)

 

.

25 Mai 2006

Vizualizari: 2068

Voteaza:

Semnal de alarma: crestinii din Orientul Mijlociu dispar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE