Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona


Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona

 

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, pe data de 9 septembrie, este pomenit Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona. Sfantul Onufrie este cel mai mare sihastru al tinuturilor botosanene, vietuitor al Schitului Sihastria Voronei. Sfantul Cuvios Onufrie de la Sihastria Voronei a fost contemporan si ucenic al Sfantului Paisie de la Neamt. S-a nascut in jurul anului 1700. In anul 1749, Cuviosul Onufrie a venit din Rusia in Moldova, si s-a stabilit la Manastirea Dragomirna.

Aici il va cunoaste pe Sfantul Paisie Velicikovski. Dupa o vreme, Cuviosul Onufrie se retrage in partile Voronei, unde a sihastrit timp de 25 de ani.  In preajma lui si-au aflat liman duhovnicesc si izvor de sfatuire sihastreasca, nenumarati pustnici care au deprins desavarsita rugaciune a inimii. Pentru aceasta, Dumnezeu l-a preamarit inca si pe pamant cu darul facerii de minuni. Si dupa cum viata i-a fost sfanta, asa si sfarsitul s-a aratat minunat, fiindu-i vestit de Dumnezeu de mai inainte. A trecut la cele vesnice in anul la 29 martie, 1789.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat canonizarea Cuviosului Onufrie in sedinta de lucru din luna iulie 2005. Proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc pe data de 8 septembrie 2005, la Manastirea Vorona.

.

09 Septembrie 2008

Vizualizari: 882

Voteaza:

Sfantul Cuvios Onufrie de la Vorona 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE