SFANTUL MACARIE EGHIPTEANUL - OMILII

La Editura Predania a aparut al treilea volum din colectia patristica "Izvoarele Ortodoxiei": Sfantul Macarie Egipteanul - "Omilii", una dintre cele mai vechi si mai insemnate scrieri ascetice crestine.

Textul editiei de fata reproduce intaia traducere romaneasca, de la 1775, a Ieromonahului Macarie, unul din apropiatii Sfantului Paisie (Velicikovski) de la Neamt si ai Sfantului Gheorghie Cernicanul, "cel mai de frunte carturar pe care l-a dat Cernica" (asa cum il numeste D. Furtuna in studiul sau din 1928, "Ucenicii Staretului Paisie in manastirile Cernica si Caldarusani"), cu o bogata activitate de traducator - lasand in urma numeroase manuscrise si tiparituri.

Metoda de traducere adoptata de Ieromonahul Macarie este cea literala, "din cuvant in cuvant, fara nici o prisosicioasa adaogire si limpezire a mea," dand nastere unei redari foarte exacte a originalului elin, cu inevitabile obscuritati pe alocuri, datorate mai ales principiului de traducere adoptat. Cu toate aceste rezerve, trebuie recunoscut ca traducatorul da dovada de o mare inventivitate lexicala si, cu toata neajungerea limbii, reuseste sa redea cursiv si nuantat - si niciodata banal! - minunatul text macarian al Omiliilor.

Editura Predania

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 827

Voteaza:

SFANTUL MACARIE EGHIPTEANUL - OMILII 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE