Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni

Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni, Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra si Vasile din Telciu, fac parte din grupa martirilor marturisitori pentru credinta stramoseasca in Transilvania, in perioada cand aceasta se afla sub stapanire habsburgica. Sfantul Atanasie Todoran fusese militar in armata habsburgica, in perioada de domnie a lui Leopold I (1640-1705).



A parasit armata austriaca si s-a refugiat in Muntii Tiblesului, apoi in Maramures si in Moldova, unde a ramas o perioada mai indelungata. Revine apoi in tinuturile de obarsie din Tara Nasaudului, in perioada in care Imperiul Habsburgic incerca sa consolideze frontierele sale de rasarit prin militarizarea zonei. Concomitent cu aceasta militarizare, austriecii urmareau un al doilea obiectiv, deloc lipsit de importanta, pentru intarirea stapanirii lor in Transilvania, si anume atragerea romanilor la catolicism, prin unirea cu Biserica Romei.

In acest context se desfasoara miscarea de la Salva din 1763, condusa de Atanasie Todoran. Pentru ca a indemnat doua batalioane graniceresti sa nu renunte la confesiunea ortodoxa pentru a adera la Biserica Unita cu Roma, Sfantul Atanasie Tudoran a fost condamnat la moarte prin frangerea cu roata. Alaturi de el au fost executati, la 12 noiembrie 1763, si ceilalti sfinti pomeniti astazi, iar alti 19 tarani au fost supusi supliciilor in urma carora multi dintre ei au trecut, de asemenea, la Domnul.

Canonizarea Sfintilor Martiri si Marturisitori Nasaudeni a fost aprobata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in data de 22-24 octombrie 2007, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

12 Noiembrie 2013

Vizualizari: 745

Voteaza:

Sfintii Martiri si Marturisitori Nasaudeni 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE