Simpozion despre martirii hunedoreni, la Brad

Cu binecuvantarea Preasfintitului Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, la stravechiul Gimnaziu gr. ort. din Brad, actualmente Colegiul National "Avram Iancu" - panteonul stiintei romanesti din tinutul Zarandului, zona in care au vietuit oameni adevarati, crestini si romani neinfricati si care a fost si continua sa fie locul in care lucrarea lui Dumnezeu s-a implinit in mod desavarsit, s-a desfasurat, in data de 19 februarie 2013, Simpozionul judetean "Preoti hunedoreni in inchisorile comuniste".

Manifestarea a debutat cu savarsirea unei slujbe de pomenire a marturisitorilor lui Hristos care proveneau sau slujeau in zona, savarsita de un sobor de sapte preoti in fruntea carora s-a aflat preotul protopop, Ioan Jorza, si carora li s-au alaturat pr. lect.

dr. Florin Dobrei, Consilierul cultural al Episcopiei Devei si Hunedoarei si pr. lect. dr. Gabriel Basa, inspectorul de Religie al judetului Hunedoara. Marturisirile domnului doctor Sorin Costina, membru al Adunarii eparhiale a Episcopiei Devei si Hunedoarei si nepot al mitropolitului Sebastian Rusan si a doamnei profesor Gabriela Bada, profesor de Limba romana la Colegiul National "A. Iancu" din Brad, fiica pr. Vasile Floruta din Taratel, izvorate din fiinta constiintei acestora, au fost acelea care au constituit punctul culminant al manifestarii si au completat in chip desavarsit cele 11 referate sustinute de catre 5 cadre didactice si 6 elevi. Au fost evocati: mitropolitul Sebastian Rusan - fost preot in parohiile Craciunesti - Brad, Vulcan si administrator protopopesc al Hategului, episcopul Andrei Magieru (episcop al hunedorenilor intre 1849-1860), pr. prof. Ilarion V. Felea, protopopul Liviu Boldura si preotii: Romolus Miclutia, Vasile Floruta, Romulus Chis, Amos Florea, Traian Mosic, Craciun Oprea, Ioan Sabau si ieromonahul Arsenie Boca.

In acest mod s-a confirmat inca o data faptul ca munca neobosita a profesorilor de Religie din zona: Liorean Banciu, Ioana Ratiu, Irina Letea, Daniel Benea, Iulian Oancea si Mihaela Onc a inceput sa rodeasca in mod desavarsit iar roadele au fost pe deplin gustate de intelectualii, preotii, monahii, fratii de manastire si elevii participanti la simpozion.

pr.

dr. Gabriel Valeriu Basa

.

21 Februarie 2013

Vizualizari: 912

Voteaza:

Simpozion despre martirii hunedoreni, la Brad 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE