Simpozion la Seminarul Teologic din Brasov

În sala festivă a Protopopiatului Ortodox din Brașov a avut loc, în data de 30 octombrie, Simpozionul Seminarului Teologic „Pr. Dumitru Stăniloae” dedicat Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, la care au participat elevii si profesorii Seminarului Teologic alături de elevi ai Liceului „Andrei Muresanu” din Brașov.

Simpozionul a fost deschis prin cuvântul protopopului Dănut-Gheorghe Benga, care a subliniat importanta comemorării Sfântului Ioan Hrisostom si a operei sale vaste, insistând pe necesitatea evaluarii importantei Sfintei Liturghii în viata preotului si a credinciosului, a sublimului slujirii preotesti prin asumarea vocatiei.

Părintele prof. dr. Vasile Oltean a prezentat „Mărturiile despre Sfântul Ioan Gură de Aur în Scheii Brasovului“. Acesta a expus câteva din lucrările traduse în Scheii Brașovului din opera Sfântului Ioan Gură de Aur. Apoi a exemplificat prin citate ample o parte din învătăturile sfântului dăruite credinciosilor săi.

O prezentare detaliată a vietii si activitătii Sfântului Ioan Hrisostom a făcut-o elevul Hodorogea Andrei, din clasa a XII-a T, insistând asupra mărturisirii prin cuvânt si faptă, care-l face pe Sfântul Ioan Gură de Aur un model vrednic de urmat.

Ioan Ovidiu Marcu, elev în clasa a XI-a T, a prezentat portretul adevăratului slujitor al altarului, desprins din importanta lucrare „Despre preotie“, rezumând cele sase capitole ale tratatului.
Elevul Stefan Hulpoi, din clasa a X-a T, a prezentat un eseu, având ca punct de reper cartea părintelui Virgil Gheorghiu, „Ioan Gură de Aur – atletul lui Hristos“, intitulat „Ioan Gură de Aur sau metafora comunicării“ care a adus o reflexie modernă asupra unei personalităti duhovnicesti menită să inspire în lucrarea spiritual a vietii fiecăruia.

Părintele prof. dr. Cristian Muntean, coordonatorul Seminarului Teologic „Pr. Dumitru Stăniloae” din Brasov, a prezentat câteva elemente de învătătură legate de hristologie, mariologie, haritologie si eclesiologie din opera Sfântului Ioan Gură de Aur, insistând si pe doctrina socială foarte elaborată, pe care Sfântul Ioan Hrisostom a dezvoltat-o în vremea sa. A adresat multumiri atât elevilor si profesorilor cât si bibliotecarei pentru implicarea în acest proiect. La final, protopopul Dănut-Gheorghe Benga si directorul Liceului „Andrei Muresanu”, prof. Nicolae Cioc, si-au exprimat bucuria de a fi participat la acest eveniment spiritual si educativ deopotrivă.

Sursa: Ziarul Lumina, Editia de Transilvania

02 Noiembrie 2015

Vizualizari: 467

Voteaza:

Simpozion la Seminarul Teologic din Brasov 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE