Simpozionul de istorie 'Colocviile Putnei', editia a XV-a

Maine debuteaza a XV-a editie a Simpozionului de istorie 'Colocviile Putnei'

In perioada 9-12 iulie, Centrul de cercetare si documentare „Stefan cel Mare“ al Sfintei Manastiri Putna va organiza editia a XV-a a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei“, dedicat in special istoriei epocii Sfantului Stefan cel Mare si istoriei Manastirii Putna, dar si celei a manastirilor din Bucovina.

La editia a XV-a a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei“ se vor prezenta comunicari ale unor cercetatori consacrati si ale unor tineri cercetatori din Grecia, Bulgaria, Rusia, Moldova si Romania.

Printre cercetatorii care s-au inscris la comunicari se numara prof. univ. dr. Sergiu Iosipescu si prof. univ. dr. Marius Diaconescu de la Universitatea din Bucuresti, prof. univ. dr. Stefan Andreescu, prof. univ. dr. Ovidiu Cristea, prof. univ. dr. Marian Coman, prof. univ. dr. Nagy Pienaru de la Institutul „Nicolae Iorga“ al Academiei Romane, prof. univ. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotel“ din Tesalonic, arhim. Policarp Chitulescu, directorul Bibliotecii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Principalele subiecte abordate vor fi relatiile lui Stefan cel Mare cu genovezii din Crimeea, sigiliile boierilor lui Stefan cel Mare, mineele stefaniene de la Dobrovat, manuscrisele si copistii din Moldovlahia, bolnitele manastiresti in Moldova, calofonia de traditie bizantina in Scoala muzicala de la Putna - Sf. Ioan Cucuzel si Eustatie Protopsaltul, obstea Manastirii Putna in diverse perioade ale istoriei.

Deschiderea simpozionului va avea loc maine, 9 iulie, la ora 16:00, in prezenta Inaltpreasfintitului Parinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. In cadrul festivitatii de deschidere din Sala Mare a Casei Domnesti se vor lansa ultimele numere aparute din revista „Analele Putnei“. Mai multe detalii despre Colocviile Putnei XV pot fi aflate de pe pagina de internet a Centrului „Stefan cel Mare“, www.centrulstefancelmare.ro.

Ce este Simpozionul „Colocviile Putnei“
Centrul de cercetare si documentare „Stefan cel Mare“ al Sfintei Manastiri Putna a fost infiintat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvantarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei si Radautilor. In cursul activitatilor stiintifice circumscrise anului comemorativ „Stefan cel Mare si Sfant“ 500 - 2004 s-a conturat nevoia existentei, la Manastirea Putna, a unei structuri care sa trezeasca si sa mentina interesul pentru cunoasterea trecutului nostru si care sa impulsioneze cercetarea lui. Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii stefaniene si a istoriei Manastirii Putna. De la infiintare pana in prezent, Centrul a organizat la Manastirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iasi si la Institutul „Nicolae Iorga“ din Bucuresti 14 editii de comunicari stiintifice, sub numele „Colocviile Putnei“. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean in perioada de ocupatie austriaca (1775-1918), incepand cu editia a IX-a, Simpozionul „Colocviile Putnei“ cuprinde si o sectiune dedicata istoriei manastirilor din Bucovina in aceasta epoca.


Tudorel Rusu
Sursa: doxologia.ro

 

.

08 Iulie 2014

Vizualizari: 564

Voteaza:

Simpozionul de istorie 'Colocviile Putnei', editia a XV-a 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE