Slujba Arhiereasca la Manastirea Saracinesti

Preasfintitul Parinte Emilian Lovisteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, a oficiat marti, 8 ianuarie 2013, slujba Sfintei Liturghii inconjurat de un sobor de preoti si diaconi la Manastirea Saracinesti, din localitatea Cheia, judetul Valcea.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfintitul Episcop Emilian a rostit un cuvant de invatatura in care a vorbit despre insemnatatea Praznicelor Imparatesti si a sarbatorilor care s-au incheiat cu cinstirea Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul. De asemenea, Preasfintia Sa a evidentiat viata si marturia crestina a Sfintilor Gheorghe Hozevitul si Emilian Marturisitorul, pomeniti in fiecare an in ziua de 8 ianuarie.

Raspunsurile la strana au fost date de catre corala maicilor de la Manastirea Bistrita Olteana.

Manastirea Saracinesti se afla dupa cum glasuieste pisania, de aproape 300 de ani, la confluenta raului Olanesti cu raul Cheia, in mijlocul satului Valea Cheii, sat care pana in anul 1964 s-a numit Saracinesti.



Constructia ansamblului monahal incepe in anul 1688 intr-o epoca de plina dezvoltare a artei bisericesti bizantine pe pamantul nostru. In anul 1693 moare ctitorul principal Episcopul Stefan si este inmormantat in tinda bisericii pe care o lasa nepictata. 30 de ani mai tarziu, in anul 1718, Episcopul Damaschin impreuna cu Arhimandritul Ioan de la Manastirea Hurezi si iermonahii Paisie si Dosoftei, aduce la Saracinesti pe pictorii Teodosie, Gheorghe si Preda, care au zugravit paraclisul de la Hurezi si alte asezaminte brancovenesti, si realizeaza pictura bisericii asa cum se vede si astazi.

Din cladirile si inventarul anilor 1688 si 1693 mai exista: Biserica in forma ei originala, clopotnita pe zidul careia se poate vedea inscriptia „Sava 7200 = 1692”, cladirea dinspre miaza-noapte de biserica, a carei origine medievala o dovedesc zidurile si constructia beciului, ce a servit de staretie si chilii, clopotul cel mic, turnat pentru prima data in anul 1612 si returnat in anul 1930 de protosinghelul Ieronim si o cruce de mana din lemn ferecata cu inscriptia „†Stefan episcop 7200 = 1692”.

Asezamantul a fost manastire de calugarite pana in jurul anului 1860, cand devine manastire de calugari, pana in 1873. Din 1873 pana in 1913, biserica este trecuta ca filiala a parohiei Cheia, iar casele au adapostit scoala primara la care veneau elevi din satele vecine Pausesti, Olanesti si Cheia.

Din anul 1913 pana in 1960 a fost din nou manastire de calugarite, cand a fost desfiintata in mod abuziv de regimul comunist. Din anul 1960 pana in anul 2007, manastirea a fost tranformata in camin pentru batrani, iar sfantul locas in biserica parohiala.

Din anul 2007, lainitiativa Inaltpreasfintitului Parinte Gherasim, Arhiepiscopul Ramnicului, a fost reinfiintata Manastirea Saracinesti cu o obste de cinci monahii aduse de la Manastirea Bistrita Olteana, conduse de stareta Anastasia Honcioiu. In prezent se efectueaza lucrari de restaurare si consolidare a intregului ansamblu monahal, prin purtarea de grija si cu sprijinul material si spiritual al Manastirii Cozia, prin parintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul manastirilor din Eparhia Ramnicului, precum si al Manastirii Bistrita Olteana.


Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

09 Ianuarie 2013

Vizualizari: 725

Voteaza:

Slujba Arhiereasca la Manastirea Saracinesti 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Saracinesti

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE