Slujba de pomenire la mormantul profesorului Dorin Pavel din Lancram, Jud. Alba

Vineri, 7 iunie, incepand cu ora 12.00, la mormantul profesorului Dorin Pavel din parohia Lancram, Jud. Alba, un sobor de preoti va oficia o slujba de pomenire in memoria fondatorului hidroenergeticii in tara noastra.

Personalitatea regretatului profesor Dorin Pavel va fi celebrata cu ocazia celei de-a XIII-a editii a Conferintei Nationale Multidisciplinare: "Profesorul Dorin Pavel, fondatorul hidroenergeticii romanesti”. Conferinta reuneste o vasta participare, la ea luand parte academicieni, profesori, ingineri, oficialitati locale si judetene, fii ai localitatii Lancram, personalitati din tara si strainatate.



Cea de-a XIII-a editie a intrunirii se desfasoara la Sebes (la Centrul Cultural "Lucian Blaga”) si in Lancram, in perioada 7-8 iunie 2013, constituind un eveniment de inalta tinuta stiintifica, in cadrul caruia au fost prezentate ultimele cercetari din domeniul hidroenergeticii.

Dorin Pavel s-a nascut la data de 31 Mai 1900, la Sebes, Alba, ca fiu al invatatorului Ion Pavel si al Letitiei, amandoi din Lancram. Mama sa a fost sora mai mare a cunoscutului poet si filozof Lucian Blaga. A urmat scoala primara si gimnaziul german din orasul natal, Colegiul la Orastie si Brasov, unde a absolvit bacalaureatul in anul 1918.

Fascinat inca din copilarie de apele raului Sebes, coborat din Valea Frumoasei, a fost atras de mirajul amenajarii si utilizarii uriaselor forte ale apelor, fapt ce l-a determinat sa-si indrepte pasii spre Facultatea de Electrotehnica a Politehnicii din Zürich - Elvetia. Aici a obtinut diploma de inginer electromecanic in anul 1923 si titlul de doctor in stiinte tehnice in 1925, la doar 25 de ani.

Dupa ce a facut parte, timp de trei ani, din corpul didactic al Politehnicii din Zürich si deschizandu-i-se remarcabile perspective de a ramane in invatamantul politehnic elvetian, Dorin Pavel, indemnat de dorinta irezistibila de a fi util patriei sale, a revenit in Romania. Astfel, a desfasurat o activitate uriasa, contribuind la realizarea in teren a proiectelor de valorificare a potentialului energetic romanesc, fiind numit, pe buna dreptate, "parintele hidroenergeticii moderne”

A trecut la cele vesnice la data de 6 iulie 1979, in Bucuresti, si a fost inmormantat alaturi de parinti si stramosi in satul lor de obarsie, Lancramul ardelean. A fost, prin excelenta, un priceput tehnician, dar si un mare dascal, un indragostit de natura, un patriot adevarat, un fin artist si un poet al apelor, nu numai arhitect al lor.

Pr. Dacian Gane

Sursa: reintregirea.ro

 

.

07 Iunie 2013

Vizualizari: 842

Voteaza:

Slujba de pomenire la mormantul profesorului Dorin Pavel din Lancram, Jud. Alba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE