Spectacolul Poveste de Craciun la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti

Spectacolul Poveste de Craciun la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti

Duminica, 22 decembrie 2013, incepand cu orele 11.30, la biserica Sf. Pantelimon – Foisorul de Foc din Bucuresti va avea loc editia a V-a a spectacolului cultural-artistic “Poveste de Craciun” dedicata promovarii colaborarii dintre Parohie si Scoala Gimnaziala Maica Domnului din sectorul II Capitala desfasurata in cadrul programului catehetic “Ateneul Sfantului Pantelimon”.

Spectacolul dedicat sarbatorii Nasterii Domnului este structurat pe trei sectiuni, respectiv colinde interpretate de corul Colindita al Scolii Gimnaziale Maica Domnului, piesa traditionala de teatru „Poveste de Craciun” si expozitie fotografica cu imagini ale participarii trupei de teatru „Ateneul Sf. Pantelimon” la spectacolul „Sfantul Nicolae in mijlocul copiilor“, desfasurat in Aula Magna „Teoctist Patriarhul“ din Palatul Patriarhiei in data de 5 decembrie 2013 in prezenta Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Trupa de teatru religios parohial intitulata Ateneul Sfantului Pantelimon reprezinta o forma concreta a parteneriatului informal ce exista la nivel local intre parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc si elevii scolilor si gradinitelor de stat sau particulare din apropierea acesteia, asa cum este, spre exemplu, cazul Scolii Gimnaziale Maica Domnului din sectorul II Capitala in care, din anul 2004, a fost amenajat Paraclisul Maicii Domnului (cabinet de religie).

Acest parteneriat, care a imbracat forma concreta a trupei de teatru religios, a aparut din necesitatea completarii si prelungirii procesului de educatie in afara orei de religie, in afara clasei si in afara scolii, precum si a catehezelor desfasurate la parohie in cadrul programului national de cateheza al Patriarhiei Romane intitulat „Hristos Impartasit Copiilor”. Astfel, convinsa de faptul ca, sub presiunea pericolelor sociale, angajamentul misionar al Bisericii de a-i conduce pe copiii spre Mantuitorul nostru Hristos constituie o alternativa salvatoare, doamna profesor Julieta Mihailescu, directorul Scolii Gimnaziale „Maica Domnului” Bucuresti, si-a indemnat elevii sa-si indrepte pasii cu incredere catre biserica parohiei Sfantul Pantelimon-Foisorul de Foc. In cazul unora dintre acesti elevi, parteneriatul dintre Scoala Gimnaziala „Maica Domnului” si biserica Sfantul Pantelimon intemeiat pe increderea in pedagogia Mantuitorului nostru Hristos constituie unica speranta care ii mai ajuta pe parinti sa-si infranga temerile legate de incertitudinea viitorului propriilor copiii.

Preluand specificul traditional zonei denumita Calea Mosilor unde pe vremuri isi aveau atelierele si magazinele renumitii olari, deosebiti mestesugari in stilizarea modelelor traditional-romanesti, atat parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc, cat si Scoala Gimnaziala Maica Domnului au inteles interesul comun de a transmite generatiilor de copii care locuiesc in aceasta parte veche a Bucurestiului intelepciunea si abilitatea, ingeniozitatea de a lucra manual si inteligenta practica a artizanilor. Astfel s-a nascut sub forma unui proiect catehetic practic programul Ateneul Sfantului Pantelimon care - dupa cum sugereaza si numele „ateneu” (gr. tekne - arta, tehnica) insemnand un tip de cunoastere ce poate fi predata altora – urmareste in primul rand sa stimuleze capacitatea creatoare a copiilor.

In urma acestui parteneriat informal, pana anul acesta – in care unii dintre copii au implinit cinci ani de activitate in cadrul trupei de teatru Ateneul Sfantului Pantelimon - au fost puse in scena peste sapte scenete religioase difuzate inclusiv la posturile de radio si televiziune TRINITAS ale Patriarhiei Romane, dintre care amintim: Sfantul Pantelimon-Doctorul fara de arginti, Poveste de Craciun, Hristos a inviat!, Fantana Ortodoxiei, Cuvioasa Parascheva - Multmilostiva lui Dumnezeu, nemilostivita de oameni, Dumnezeu s-a milostivit si Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov - Scoala calugariei.

Pana in prezent, cea mai importanta realizare a parteneriatului informal dintre parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc si Scoala Gimnaziala Maica Domnului, care se desfasoara sub forma concreta a trupei de teatru Ateneul Sfantului Pantelimon, a constituit-o colaborarea memorabila cu doamna IRINA PETRESCU, actrita de teatru si film, dar si enoriasa a parohiei bisericii Sfantul Pantelimon – Foisorul de Foc, care a trecut de curand la Domnul. In repetate randuri, aceasta actrita de exceptie a teatrului romanesc a fost prezenta la repetitiile, filmarile si premierele pieselor de teatru interpretate de copiii parohiei, multi dintre acestia elevi ai Scolii Gimnaziale Maica Domnului, invatandu-i ca „teatrul, mai ales cel religios, nu este umplere a timpului cu momente de divertisment, ci sfintire a timpului, fiind un adevarat Apostolat educational”.

18 Decembrie 2013

Vizualizari: 924

Voteaza:

Spectacolul Poveste de Craciun la parohia Sf. Pantelimon - Foisorul de Foc din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE