Te Deum la Catedrala Patriarhala

Patriarhul Romaniei, Preafericitul Parinte Daniel implineste 62 de ani astazi, 22 iulie 2013. Cu prilejul acestui moment aniversar, in Catedrala Patriarhala, de la orele 11:00, a fost oficiata o slujba de Te Deum ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane, poporului roman si Preafericirii Sale, precum si pentru ajutorul daruit Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Romane in promovarea credintei si misiunii crestin-ortodoxe. Slujba a fost oficiata de catre Preasfintitul Parinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. La slujba au mai fost prezenti Inaltpreasfintitul Parinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop Vicar Patriarhal, oficialitati, dar si numerosi credinciosi.  

Dupa slujba de Te Deum, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor a dat citire unui cuvant in care a prezentat cateva din realizarile Patriarhului Romaniei. 

"Suntem adunati aici sa-I multumim lui Dumnezeu pentru darul pe care L-a facut Bisericii noastre in persoana Preafericirii Voastre aducandu-va pe lume spre a primi misiunea de a fi Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane. Conotatia deosebita a acestui moment aniversar este data si de transformarea bucuriei obisnuite in bucurie duhovniceasca slujind inca de la primele ore ale diminetii Sfanta Liturghie, slujba de multumire prin excelenta adusa lui Dumnezeu, iar acum participand cu totii la slujba de Te Deum, am adus impreuna multumire lui Dumnezeu pentru cele realizate de Preafericirea Voastra in cei 62 de ani de viata. Multumirea noastra se impleteste cu cererea caci la acest moment il rugam pe Dumnezeu sa-l ajute pe parintele nostru in continuare in marea lucrare a Bisericii la care a fost chemat, lucrare ce ii este pusa inainte. Ii multumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le vedem in lucrarea Preafericirii Voastre, aceea de a-L face tot mai cunoscut pe Hristos neamului nostru romanesc, pentru ca El sa-i fie si sare si lumina, si cale si adevar si viata si aluat care dospeste toata framantatura”, a spus Preasfintia Sa. 

Apoi, preacuviosul Parinte Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale si Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucurestilor a daruit Preafericirii Sale, din partea slujitorilor Catedralei Patriarhale, o candela ”care  ne aduce aminte de lumina credintei si a faptelor bune pe care Preafericirea Voastra le raspanditi pretutindeni si pe care in aceasta lucrare arhiereasca de 23 de ani ati facut-o cu timp si  fara timp, permanent, slujindu-l pe Dumnezeu si, de asemenea, slujind oamenilor”, dupa cum a marturisit parintele arhimandrit.  

La final, in cuvantul Sau, Patriarhul Romaniei a multumit lui Dumnezeu pentru darul vietii si pentru binefacerile revarsate, dar si oamenilor prin care Dumnezeu lucreaza.

"Ii multumim lui Dumnezeu pentru darul vietii la fiecare aniversare a noastra si totodata ne aducem aminte cu recunostinta de parintii care ne-au nascut si ne-au crescut, parintii dupa trup si de toti parintii duhovnicesti, dascali, profesori, duhovnici care au contribuit la formarea noastra si care ne-au ajutat sa promovam si sa slujim Biserica si societatea in diferite etape ale vietii noastre. Multumim in mod deosebit Preasfintitului Parinte Episcop Vicar Varsanufie Prahoveanul pentru cuvintele frumoase adresate noua, pentru enumerarea multor realizari, dar pe care noi le consideram ca sunt lucrarea lui Dumnezeu prin mainile oamenilor si aceasta lucrare a fiecaruia dintre noi este totdeauna o lucrare impreuna cu altii, impreuna cu cei mai apropiati dintre colaboratori, dar si impreuna cu institutii care ajuta Biserica. Suntem la ceas aniversar in stare de multumire adusa lui Dumnezeu, dar si oamenilor prin care Dumnezeu lucreaza”, a spus Preafericirea Sa. 

De asemenea, Parintele Patriarh a evidentiat faptul ca darul vietii este o lumina a lui Dumnezeu aprinsa, asa cum se aprinde o candela, care insa trebuie intretinuta, cultivata si facuta roditoare pentru cei din jur.

"Este deosebit de important faptul ca lumina se transmite din generatie in generatie. Lumina vietii se transmite copiilor care se nasc, dar si oamenilor din jur. Este evident faptul ca atata lumina luam cu noi in suflet, cat am raspandit in jurul nostru. De aceea, Mantuitorul Iisus Hristos a spus adunati comori in Ceruri unde molia si rugina nu le strica si furii nu le fura. Aceste comori sunt lumina din rugaciune si din faptele bune si aceasta lumina pe care o adunam in suflet si pe care o luam cu noi in Imparatia Cerurilor este totdeauna o lumina care se primeste mai intai in comunitate, in familia de acasa in care ne-am nascut, in familia mai mare care este Biserica si intr-o familie nationala, sociala, in care suntem cetateni. Deci, fiecare om in lumea aceasta este intr-un mod originar ceea ce a primit de la altii, este un tesut de relatii de lumina, lumina primita de la parinti, lumina primita de la invatatori, educatori, profesori, de la prieteni, de la colegi, colaboratori. Numai modul in care sunt combinate influentele primite de noi in suflet si in minte difera de la persoana la persoana, astfel incat fiecare persoana poarta in ea in mod duhovniceste toate persoanele care au contribuit la formarea, imbogatirea si luminarea noastra proprie. Simtim adesea de unde avem un indemn bun, de la cine am primit o invatatura care ne ajuta sa vietuim crestineste. Lumina aceasta nu se transmite numai prin carti, ci se transmite mai ales prin modul de a vietui al altora, de aceea in Ortodoxie Vietile Sfintilor au influentat mai mult decat citirea Sfintei Scripturi persoanele slujitoare ale Bisericii. Din modul in care vedeam ca se roaga parintii nostri, preotii nostri am invatat cat de bogata, frumoasa si folositoare este rugaciunea. Din modul de harnicie si darnicie al parintilor sau al unor oameni din jurul nostru am invatat lumina iubirii milostive a iubirii darnice care ajuta pe cel fara de ajutor. Pentru toate aceste daruri multumim lui Dumnezeu si semenilor prin care El lucreaza in fiecare sarbatoare de aniversare”, a precizat Parintele Patriarh. 

"Multumim tuturor celor prezenti si consideram ca rugaciunea, oriunde ne-am afla, este cea mai importanta participare, chiar daca nu este o participare fizica prin rugaciune ne simtim foarte aproape, asa ca noi dorim sa exprimam multumiri tuturor celor care incepand cu sarbatoarea Sfantului Proroc Ilie – care a fost numele de botez al nostru – si pana astazi ne-au felicitat in diferite forme si indeosebi cei care sunt prezenti astazi aici. Trebuie sa spunem ca in mod deosebit darul acesta al vietii se vede ca mare bucurie acolo unde se cultiva credinta in Dumnezeu care este Daruitorul Vietii. El este Izvorul Vietii Pamantesti si Izvorul Vietii Ceresti. Acolo unde copii sunt intelesi ca dar al lui Dumnezeu bucuria este si mai mare, de aceea noi ne luptam ca sa fie promovata familia crestina, sa fie ajutati parintii care au copii multi, deoarece toate darurile acestea ale nasterii de prunci sunt daruri pentru Biserica si pentru intreaga societate. Constatam ca se diminueaza populatia Romaniei pentru ca sunt mai putine nasteri. De aceea, la aniversarea noastra a fiecaruia dintre noi trebuie sa ne gandim cat de mare este darul vietii si sa indemnam si pe altii sa se bucure de darul vietii pruncilor, tinerilor, varstnicilor, pentru ca in Biserica toate persoanele, indiferent de varsta si de rang, sunt lumini ale Lui Dumnezeu”, a incheiat Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane.

Slujba de Te Deum a fost urmata, de la orele 12.00, de un scurt moment aniversar in sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

22 Iulie 2013

Vizualizari: 707

Voteaza:

Te Deum la Catedrala Patriarhala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE