Trei zile de manifestari religioase si culturale la Manastirea Agapia din judetul Neamt

Manastirea Agapia din judetul Neamt este, incepand de astazi, 19 iulie 2012, pana sambata, 21 iulie 2012, gazda mai multor evenimente prilejuite de incheierea lucrarilor de reabilitare a complexului monahal. De sarbatoarea Sfantului Ilie, biserica mare a acestei asezari monahale va fi resfintita de IPS Parinte Mitropolit Teofan, iar sambata, 21 iulie, de la ora 7:00, va avea loc o procesiune dedicata Sfintilor Rafail si Partenie de la Agapia Veche, informeaza Ziarul Lumina, Editia de Moldova.

La Manastirea Agapia din judetul Neamt vor avea loc, incepand de astazi pana sambata, 21 iulie, mai multe manifestari religioase si culturale, prilejuite de finalizarea lucrarilor la cateva dintre obiectivele acestei asezari monahale. In aceasta dimineata de la ora 5:00, se vor oficia Acatistul Maicii Domnului, Ceasurile si Sfanta Liturghie, urmand ca la ora 10:30 sa aiba loc deschiderea muzeelor manastirii si lansari de carte.

Prima manifestare culturala va avea loc odata cu inaugurarea Muzeului de Arta 'Nicolae Grigorescu', care va fi prezentat de muzeograful Eva Giosanu. In continuare, restauratorul Pia Stinghe va tine un cuvant despre restaurarea picturii Bisericii 'Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil' a Manastirii Agapia. Va urma lansarea de catre conf. Ioana Beldiman, de la Universitatea de Arte din Bucuresti, a albumului 'Grigorescu la Agapia' semnat Marina Sabados.

Tot astazi, de la ora 13:00, va fi deschisa Casa Memoriala 'Alexandru Vlahuta', care va fi prezentata invitatilor de muzeograful Eva Giosanu. Va urma lansarea volumului de poezie 'Xenia Monahia' de catre prof. Alexandru Gafton, prof. Gheorghe Chivu si monahia Maria Giosanu.

La ora 18:00 va incepe slujba Privegherii in cinstea Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul.

Maine dimineata, de la ora 8:00, Inalt Preasfintitul Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de un sobor de preoti si diaconi, va resfinti Biserica 'Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil' a Manastirii Agapia. Dupa Sfanta Liturghie se va oficia parastasul pentru ctitorii sfantului lacas si pentru pictorul Nicolae Grigorescu.

In dupa-amiaza aceleiasi zile va fi lansat albumul 'Agapia in fotografie veche' de catre Vasile Munteanu, directorul Directiei de Cultura Iasi, si de catre Catalin Jeckel, directorul Editurii Doxologia a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. De la ora 18:00 se va oficia slujba Privegherii in cinstea Sfintilor Rafail si Partenie de la Agapia Veche.

Sambata, de la ora 7:00, la Manastirea Agapia va incepe procesiunea inchinata Sfintilor Rafail si Partenie, care se va incheia la Schitul Agapia Veche. Pe parcursul procesiunii se va citi Acatistul Sfintilor Rafail si Partenie si se vor face 12 popasuri. Incepand cu ora 9:00, in asezarea monahala de la Agapia Veche, se va oficia Sfanta Liturghie.
 

Sursa: basilica.ro

19 Iulie 2012

Vizualizari: 951

Voteaza:

Trei zile de manifestari religioase si culturale la Manastirea Agapia din judetul Neamt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE