Vizite pastorale efectuate de Mitropolitul Clujului

La invitatia arheologului prof. Gheorghe Petrov, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, a efectuat joi, 9 iunie, o vizita pastorala pe santierul de la Rapa Robilor, Aiud, acolo unde in aceasta saptamana au fost demarate sapaturile pe locul unde au fost inmormantati sute de detinuti politici. Cercetarile sunt facute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

In acea locatie a fost demarata in urma cu cativa ani constructia unui memorial in cinstea celor care au murit in Penitenciarul Aiud, pentru crezul lor, in conditii aspre. „Ei merita toata cinstirea din partea noastra.

Memorialul ce se va ridica acolo cuprinde o manastire, un Institut de Martiriologie, o biblioteca, o sala de sedinte si mai multe asezaminte cu caracter cultural”, a precizat Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei.

In prezent, la Rapa Robilor, Asociatia Fostilor Detinuti Politici a ridicat un monument care se numeste „Crucea Aiudului”, in cadrul caruia functioneaza un Paracils in care se oficiaza slujbe zilnic si sunt pomeniti cei ce au murit in inchisoarea de la Aiud. Pentru toti acestia, Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Andrei a oficiat astazi un Parastas.

O echipa de arheologi, intre care profesorul Gheorghe Petrov, specialist in Arheologia victimelor comunismului, a demarat in aceasta saptamana sapaturi arheologice, dupa ce din mai multe indicii reiese ca aici ar fi fost ingropate mari personalitati ale culturii si spiritualitatii romanesti.

Despre vizita efectuata la Rapa Robilor ne-a vorbit Inaltpreasfintitul Mitropolit Andrei: „Domnul profesor Gheorghe Petrov, impreuna cu alti specialisti de la Bucuresti, inclusiv cu Marius Oprea, au efectuat sapaturi si au gasit morminte ale celor care au fost ingropati fara lumanare, fara slujba religioasa, asa cum se proceda in vremea regimului totalitar cu multi oameni din elita spirituala si politica a tarii noastre. Osemintele vor fi aduse la Institutul Antropologic de la Cluj, unde vor fi cercetate. Apoi, osemintele vor fi duse din nou la Aiud si vor fi depuse in cripta de la memorial, iar ulterior, cand se va ridica biserica noua, la demisolul ei va fi un osuar pentru cei care, acolo, in conditii vitrege, si-au dat sufletul in mainile lui Dumezeu”.

De la Rapa Robilor, Inaltpreasfintitul Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, a fost primit in Protopopiatul Turda, unde a efectuat o vizita canonica in mai multe biserici, fiind vizitate toate bisericile din Campia Turzii, una dintre ele urmand sa fie sfintita in aceasta toamna. Mitropolitul Andrei a fost primit de preotii parohi si de protopopul de Huedin, pr. Daniel Crisan.


Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

10 Iunie 2011

Vizualizari: 489

Voteaza:

Vizite pastorale efectuate de Mitropolitul Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE