Vaticanul l-a impacat pe Darwin cu Dumnezeu


Vaticanul l-a impacat pe Darwin cu Dumnezeu

Intre teoria stiintifica a evolutiei si sustinerea crestina a creatiei nu exista incompatibilitate, a afirmat vineri 1 noiembrie 2008 Cardinalul Christoph Schonborn, Arhiepiscop de Viena, Austria, in cadrul Adunarii Plenare a Academiei Pontificale de Stiinte, care s-a desfasurat la Roma, informeaza Catholica. Cardinalul a explicat ca nu exista opozitie intre evolutionism si credinta in Creatie, ci un conflict intre doua conceptii diverse despre om si despre rationalitatea sa, intre viziunea crestina si un rationalism care pretinde sa reduca omul la dimensiunea sa biologica.

Citand diverse interventii ale Cardinalului Ratzinger de dinainte si dupa alegerea lui ca Papa, Cardinalul Schonborn a explicat ca "exista multe probe stiintifice in favoarea unei evolutii". In orice caz, a precizat el, desi imbogateste cunoasterea noastra despre viata, aceasta teorie nu raspunde la marea problema filozofica: "De unde vin toate si cum parcurg toate un drum care ajunge pana la om?". Pentru aceasta, este vorba de a descoperi "ca exista o idee care ma precede", ca nu suntem rodul haosului, ci "suntem ganditi", "doriti" si iubiti de Dumnezeu.

 Marea noastra misiune este asadar de "a descoperi acest sens, a-l trai si a da astfel un nou element marii armonii cosmice gandite de Creator". In acelasi sens, cancelarul Academiei Pontificale pentru Stiinte, Mons. Marcelo Sanchez Sorondo, a explicat pentru Radio Vatican ca, departe de a se contrazice, teoria evolutiei este mai aproape de relatarea biblica a creatiei decat alte ipoteze despre originea lumii. "Gandindu-ne la faptul ca Biblia ni-l prezinta pe Dumnezeu care creeaza lumea in sapte zile", constatam aici un progres. Teoria evolutiei este asadar mult mai apropiata decat aceea a grecilor antici, "care spuneau ca lumea este vesnica si ciclica, si ca totul se invarte mereu la fel". Problema nu se pune cu teoria evolutiei in sine, a adaugat el, ci cu "filozofiile care se bazeaza pe evolutionism si sunt materialiste, spunand ca exista doar materia. Aceasta insa nu este stiinta, este filozofie". "Se pot utiliza anumite teorii stiintifice pentru a face interpretari filozofice sau, daca este vorba despre atei, pentru a afirma ca totul este haos", a observat Mons. Sorondo, aratand totusi ca "aceasta este o opinie filozofica si o ideologie care poate sta in spatele anumitor prezentari ce se fac pe tema evolutiei. Pentru a spune adevarul insa, ea nu apartine marilor oameni de stiinta, care, aproape toti, sunt credinciosi". Potrivit Mons. Sanchez Sorondo, Biserica "este deschisa fata de ceea ce spune stiinta, ba chiar este foarte interesata de acest lucru". "Biserica a inteles mereu ca natura este creata de Dumnezeu, si pentru ca noi oamenii facem parte din natura", a concluzionat el.

Dumitru Manolache

.

08 Noiembrie 2008

Vizualizari: 1378

Voteaza:

Vaticanul l-a impacat pe Darwin cu Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE