Bisericile cu trompe de colt


Bisericile cu trompe de colt

Tipul cu trompe de colt nu a supravietuit decat in rare edificii. Ultimul ca data este una din cele doua biserici care au fost zidite la Mistra atunci cand orasul a devenit sediul unei arhiepiscopii  si, in acelasi timp, resedinta guvernatorilor-strategi.

Este vorba de biserica manastirii inchinate sfintilor militari Teodori, in cartierul Brontochion, a carei constructie a fost inceputa pe la 1290 si terminata inainte de anul 1296. La capatul evolutiei pe care acest tip, dupa cat se pare originar din Constantinopol a urmat-o in Grecia sub efectul traditiilor locale, ultimele bolti cu penetratii au disparut, la fel ca si tribunele, pastrandu-se doar boltile in leagan.

Exteriorul, foarte ingrijit, prezinta o eleganta si o zveltete care il fac sa se inrudeasca mai mult cu bisericile in cruce greaca decat cu monumentalitatea edificiilor anterioare prevazute cu trompe.

Caracterul profund grec al fatadelor se afirma in absenta niselor.

Ceva mai tarziu au fost construite galerii alipite fatadei de vest pentru a sluji drept nartex si altele fatadei de nord pentru a oferi o priveliste spre valea riului Eurotas.

In Epir, biserica Fecioarei-Parigoritissa (= Alinatoarea) de la Arta, zidita intre 1283 si 1296 de catre despotul Nichifor I Comnenoducas (1271 - 1296) si sotia sa, Ana Paleolog, nepoata imparatului Mihail, ofera o imagine a artei compozite dintr-o provincie ai carei stapanitori priveau inspre Constantinopol, acceptand totodata traditiile locale si chiar suferind influentele latine.

Punctul de pornire este tipul cu trompe de colt, dar remaniat si combinat cu alte formule aflate pe atunci in vigoare. Deasupra naosului dreptunghiular, care se termina la est cu trei abside, se ridica o cupola al carei cerc de la baza a fost redus, ea fiind lasata sa se sprijine pe colonete in trei etaje, in consola, care se sprijina la randul lor, la parter, pe opt stalpi: de aici rezulta, in unghiuri, nise comparabile cu acelea din bisericile cu trompe, dar a caror latime se micsoreaza pe masura ce etajele urca si care au fiecare deasupra lor un arc treflat, in stil gotic pur.

Intre partile superioare ale acestor nise se intind patru bolti in leagan, ce deseneaza o cruce greaca. Pentru despot si suita lui, dupa modelul vechilor sanctuare imperiale de la Constantinopol, s-au introdus din nou tribunele ce lipsesc in bisericile contemporane din Grecia si din capitala. Naosul central este imprejmuit de un pronaos si de doua galerii, una la nord si alta la sud. La exterior, biserica se prezinta ca un cub masiv, cu un aspect foarte sever, avand doua etaje de ferestre geminate.

La etaje, frumosul parament celular, in maniera greaca, este impodobit cu briie in dinti de ferastrau, care ocolesc fatadele si se arcuiesc in jurul ferestrelor. La parter, biserica era inconjurata de porticuri la vest, la nord si la sud. Cupola centrala este incadrata de patru cupole de unghi, asa cum se obisnuia cu precadere la Constantinopol si in Macedonia, si chiar de o a sasea cupola asezata in mijlocul fatadei vest, pe o arcatura ajurata.

C. Delvoye

.

20 Iunie 2008

Vizualizari: 2068

Voteaza:

Bisericile cu trompe de colt 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE