Cine sunt bizantinii?


Cine sunt bizantinii?

O intelegere exacta a artei bizantine presupune o buna cunoastere a bizantinilor insisi. Se manifesta prea mult tendinta de a-i considera ca pe un nou popor aparut in istorie si care, in drumul lui, ar fi prefacut in ruine monumentele paganismului. Cei pe care noi ii numim bizantini se socoteau supusi ai Imperiului roman, care isi ducea mai departe existenta, in ciuda faptului ca migratiile ii amputasera provinciile apusene, si nu le-ar fi trecut prin gand sa foloseasca, asa cum facem noi, expresia " Imperiul roman de rasarit". Ei revendicau cu mandrie numele glorios de " romani" si cand stapanul lor dorea sa isi precizeze titlul, il lua pe acela de Imparat al Romanilor.

Patria lor, pe care au numit-o pana in secolul al XV-lea " Romania", a fost Romania pentru cruciati si " Rum" pentru arabi si turci, care ii pomeneau pe locuitorii ei sub numele de rumi.

Pana nu de mult noi insine vorbeam, in franceza, despre greaca moderna denumind-o "limba romeica" si despre grecii de azi denumindu-i "romeoti". Numele insusi de bizantini nu era purtat decat de catre cetatenii Byzantium-ului antic, devenit Constantinopol, si in aceasta se poate vedea un exemplu al vointei lor de a mentine legatura cu trecutul. Pana la sfarsitul secolului al Vl-lea, latina ramasese limba curtii de la Constantinopol, a administratiei, a justitiei si a armatei. Mauriciu (582-602) a fost primul imparat a carui limba materna era greaca.

Pana la reformele lui Heraclius (610-641), institutiile politice si militare ale Imperiului bizantin au provenit din cele ale Imperiului roman si terminologia lor, chiar si atunci cand era greaca, isi tragea originea din cuvinte latine. Nu este deci de mirare sa gasim, in civilizatia bizantina si mai ales in arte, o trainica mostenire din epoca romana.

C. Delvoye

.

26 Mai 2008

Vizualizari: 4584

Voteaza:

Cine sunt bizantinii? 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE