Baptisteriul catedralei de la Ravenna


Baptisteriul catedralei de la Ravenna

Sub episcopatul lui Neon, putin dupa jumatatea secolului al V-lea, cupola baptisteriului catedralei de la Ravenna fost acoperita cu stralucitoare mozaicuri. Ele erau menite sa reveleze adevarurile supranaturale catehumenilor care intrau pentru prima oara in edificiu spre a primi sfanta taina a botezului, conceput pe atunci ca o iluminare (in greceste photismos, localul insusi fiind numit photisterion: locul unde li se daruieste neofitilor lumina). Ca si la Sfantul Gheorghe de la Salonic, cupola era impartita in trei zone: in medalionul central, o teofanie, aceea a Botezului lui Hristos; in zona urmatoare, apostolii si, in sfarsit, in cercul exterior, arhitecturi fanteziste. Procesiunea apostolilor, condusa de Sfintii Petru si Pavel, avea un caracter triumfal. Imbracati cu o tunica si cu o mantie, alternativ colorate in aur si in argint, ei inainteaza pe un teren verzui, fiecare tinand in mainile acoperite de mantie, in semn de respect, o cununa aurita, emblema a victoriei pe care au repurtat-o asupra mortii prin martiriul lor.

Candelabrele in forma de tija de acant care ii separa unul de altul aparusera adesea, in arta pagana, in scenele de glorificare a imparatilor sau a defunctilor. Capetele apostolilor identificati dupa inscriptii sunt individualizate cu o vigoare expresiva demna de cele mai bune portrete din Occidentul roman si contrasteaza prin aceasta cu chipurile mai idealizate din "mausoleul" Gallei Placidia.

Zona exterioara este impartita in opt panouri separate prin candelabre in forma de tija de acant. Fiecare panou este decorat cu o exedra flancata de incaperi laterale, ca un altar de bazilica. In exedre, patru tronuri, acoperite cu perne galbene si purpurii si marcate cu cate o cruce pe spatar, alterneaza cu patru mese de altar purtand o Evanghelie deschisa: astfel sunt deci reprezentate cele patru Evanghelii si, poate, tronurile celor patru patriarhi (Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia). Exedrele cu cele patru tronuri sunt incadrate de compartimente cu grilaj azuriu, indaratul carora se resfira ramurile gradinii raiului. Exedrele care cuprind altarele sunt flancate de nise cu conca, in care au fost asezate jilturi cu spatar purtand fiecare o coroana batuta in nestemate si destinata fara indoiala celor alesi: imparatia Domnului este pregatita inca de pe acum pentru a doua sa venire, in aceasta zona culorile ating cea mai intensa forta de vibratie.

C. Delvoye

.

27 Mai 2008

Vizualizari: 1273

Voteaza:

Baptisteriul catedralei de la Ravenna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE