Capela arhiepiscopiei


Capela arhiepiscopiei

Impresia de austeritate se desprinde si din mozaicurile cu fond de aur, ce decoreaza capela pe care episcopul Petru al II-lea (499-519) a construit-o in palatul sau pentru a putea primi aici spovedaniile. Patru ingeri invesmantati in alb si asezati pe muchiile boltii centrale isi ridica bratele, asemenea Victoriilor-Nike elenistice si romane, pentru a sustine un disc cuprinzand monograma lui Hristos (hrismon). Triunghiurile pe care le delimiteaza sunt ocupate de simbolurile inaripate ale celor patru evanghelisti.

Liniile directoare ale compozitiei urmeaza indeaproape liniile arhitecturii. Intradosurile arcurilor de la est si de la vest poarta fiecare, de o parte si de alta a unui bust reprezentandu-l pe Hristos, busturile celor sase apostoli, in medalioane.

Pe intradosurile arcurilor de la sud si de la nord sunt reprezentate busturile a sase sfinti si respectiv a sase sfinte. Chipurile lor cu ochi incremeniti reflecta o profunda gravitate, pe care nu o indulcesc, la femei, nici albul voalurilor de matase, nici bogatia giuvaerelor batute in nestemate; aceste busturi inscrise in medalioane deriva din imago clipeata, tondo sculptat sau pictat din arta epocii romane.

Bolta absidei a fost refacuta cu pictura in tempera, in asa fel incat sa aminteasca vechiul decor de mozaic, pe care stralucea o cruce pe un cer albastru spuzit de stele aurite (ne vom aminti ca aproximativ in aceeasi perioada sfantul Nil recomanda eparhului Olympiodor sa decoreze cu o cruce absida bisericii sale). In pridvor, luneta de deasupra usii de la intrare cuprinde imaginea, foarte refacuta, a lui Hristos-soldat, calcand in picioare leul si aspida, asa cum graieste Psalmistul (90, 131). Bolta in leagan este impodobita cu pasari de toate culorile, inscrise inlauntrul unor compartimente romboidale, delimitate de trandafiri stilizati si de flori de crin albe: este evidenta asemanarea cu mozaicurile din boltile in leagan ale niselor din biserica Sfantul Gheorghe de la Salonic si cu tesaturile sasanide.

C. Delvoye

.

27 Mai 2008

Vizualizari: 735

Voteaza:

Capela arhiepiscopiei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE