Crestinarea Imperiului si ramasitele paganismului


Crestinarea Imperiului si ramasitele paganismului

De asemenea Iustinian a luat masuri pentru ca religia crestina sa poata desavarsi inlaturarea paganismului, care isi pastra puterea de seductie asupra multor minti cultivate si se mentinea in unele locuri, la tara. In anul 529 el porunci sa se inchida Scoala din Atena, care ramasese credincioasa inspiratiei pagane, si acorda intreaga sa protectie Universitatii din Constantinopol, care era crestina. Interzise paginilor si ereticilor sa fie dascali pe intreg teritoriul Imperiului. Porunci convertirea in masa a ultimilor pagani si ii supuse " dragonadelor ".

Sub domnia lui literatura a devenit cu totul crestina si a faurit genuri noi: teologie, lucrari de ascetism datorate unor calugari, imnuri religioase, ca acelea ale lui Romanos Melodul.

Dar carturarii au continuat sa se adape din operele literaturii antice. Intr-adevar, in afara atasamentului fata de un trecut care isi pastrase prestigiul, trebuinta pe care o avea Imperiul bizantin de a dispune, in administratie, de slujbasi instruiti, care erau formati in scoli publice, a contribuit la mentinerea in cultura bizantina a unui intreg sector laic. Situatia era astfel cu totul deosebita de aceea existenta in Apus, unde decaderea vietii urbane si ignoranta carmuitorilor barbari au silit cultura sa se refugieze in manastiri.

C. Delvoye

.

25 Mai 2008

Vizualizari: 849

Voteaza:

Crestinarea Imperiului si ramasitele paganismului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE