Cuceririle longobarzilor, slavilor si arabilor


Cuceririle longobarzilor, slavilor si arabilor

Aceste conflicte au minat insa capacitatea de rezistenta a celor doua imperii in fata noilor primejdii care il amenintau. In Italia recucerita de Iustinian aparuse inca din anul 568 unul dintre cele mai de temut popoare asa-zis barbare, longobarzii, care, semanand groaza pretutindeni in jurul lor, pusera stapanire pe Italia de nord si pe Toscana si intemeiara ducate independente la Spoleio si Benevento. Slavii, a caror amenintare s-a facut simtita inca de la sfarsitul secolului al V-lea, trecura peste Dunare in valuri succesive, incepand din a doua jumatate a secolului al VI-lea, si se statornicira in masa in Balcani, distrugand numo-roase orase in calea lor. Se pare ca au pradat Atena in jurul anului 580. Ei se raspandira pana in Pelopones, unde cei mai multi s-avi lasat asimilati treptat de administratia bizantina.

Croatii si sirbii se statornicira, cu invoiala lui Heraclius, cam pe aceleasi teritorii pe care le ocupa si astazi si recunoscura autoritatea imparatului de la Constantinopol.

Aceasta prezenta a slavilor a fost, dupa expresia profesorului Lemerle, "ca o pana infipta inlre est si vest". Prin anii 670, bulgarii, popor de origine turco-tatara, trecura Dunarea, sub conducerea hanului lor Asparuh si intemeiara la sud de acest fluviu un regat in care, alcatuind o aristocratie putin numeroasa, s-au lasat slavizati de catre populatiile asupra carora isi impusesera puterea. impotriva acestor vajnici luptatori Bizantul va fi nevoit sa poarte razboaie lungi si sangeroase.

Cele mai grave pierderi teritoriale le-a suferit Imperiul bizantin de pe urma arabilor care, intre 633 si 642, cucerira bogatele provincii Siria, Palestina, Mesopotamia si Egipt, unde au fost adesea primiti ca niste eliberatori de catre eretici si evrei, asupriti de autocratia bizantina. Au avut insa nevoie de douazeci de ani pentru a birui Imperiul sasanid. Continuandu-si inaintarea spre nord, au pus stapanire pe Cirenaica, Tripolitania si Tunisia. In mai multe randuri facura incursiuni de jaf in Asia Mica. Intre anii 674 si 678 flota lor aparu in fiecare an, primavara si vara, in fata orasului Constantinopol, dar ea a putut fi respinsa gratie "focului grecesc". Imperiul era limitat la teritoriile sale de limba greaca: Anatolia, Grecia continentala si insulara, la care se adaugau Sicilia, sudul Italiei, regiunea Romei si exarhatul Ravennei.

C. Delvoye

.

25 Mai 2008

Vizualizari: 993

Voteaza:

Cuceririle longobarzilor, slavilor si arabilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE