Catedrala de la Ravenna


Catedrala de la Ravenna

Sub impulsul dat de Venetia, arta mozaicului, inspirata din modelele bizantine, a reinflorit pe tarmurile Adriaticei dar, spre deosebire de ceea ce se petrecea in provinciile Imperiului si in conformitate cu majoritatea exemplelor paleocrestine pe care le oferea Ravenna, ea s-a limitat la abside.

In 1112 s-a refacut decorul absidei din catedrala de la Ravenna ridicata la inceputul secolului al V-lea de Ursus. Aceste mozaicuri au disparut aproape in intregime in 1734, cand edificiul caruia ii apartineau a fost daramat pentru a se face loc unei biserici noi in gustul timpului.

Cunoastem ansamblul compozitiei dintr-un desen al arhitectului Gian Francesco Buonamici, caruia i se incredintasera lucrarile. Pe bolta superioara era figurata inaltarea.

in conca fusese infatisata invierea. Restul era consacrat preamaririi bisericii de la Ravenna in persoana sfantului Apolinarie si a urmasilor sai.

Cateva fragmente - Fecioara oranta si cinci capete de sfinti - au mai ramas si sunt pastrate in muzeul arhiepiscopal. Fecioara prezinta un amanunt propriu iconografiei constantinopolitane: batista prinsa la cingatoare, pe care am intalnit-o si la Kiev. Redarea tivului mantiei printr-o linie de cuburi de aur corespunde progreselor stilului linear. Capetele sfintilor au o distinctie si un aer de tristete visatoare, care li apropie de acelea de la Daphni.

C. Delvoye

.

10 Iunie 2008

Vizualizari: 2312

Voteaza:

Catedrala de la Ravenna 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE