Biserica Karanlik din Goreme

Biserica Karanlik din Goreme

Biserica Karanlik din Goreme

Biserica Karanlik se afla in Parcul National in aer liber Goreme, din Capadocia Turciei. Ceea ce noi numim astazi Biserica Karanlik, cunoscuta si sub denumirea de Biserica Neagra, a fost la inceput un serios complex monahal.

 

Biserica de aici este cunoscuta cu numele popular de Biserica Neagra - The Dark Church. Acest lucru este pe deplin justificat, deoarece doar un mic ochi de geam permite luminii sa intre in biserica, si nici aceasta direct de afara, ci din nartexul bisericii.

Este de la sine inteles ca in momentul in care biserica a fost construita, lumina din biserica era si mai putina, caci nartexul era la randul lui zidit, neexistand o legatura directa intre lumina soarelui si naosul bisericii Karanlik.

           

Asemenea si celorlalte biserici si capele din Parcul National Goreme, Biserica Karanlik a fost construita in timpul secolului al XI-lea. Initiala Manastire Karanlik forma un intreg complex compact.

Pamantul manastirii si al bisericii se deschidea in partea de nord a acestuia, unde zidul vestic se termina intr-o curte interioara care acum se afla in ruina. In partea sudica a curtii, peretele de piatra este sapat pe doua etaje.

Intrarea in primul nivel conduce la o camera cu teren plat. In aceasta camera, peretele de sud este impartit in trei sectiuni despartite de pilastri, fiecare sectiune fiind ornata cu arce oarbe in forma de potcoave de cal. Din aceasta camera, trei usi permit accesul in interiorul muntelui. In partea estica se afla trapeza, cu mese si banci de piatra.

La nivelul superior se afla mai multe camere, folosite la inceput pe post de chilii. Camera dinspre nord este situata la nivelul intrarii si este impartita in patru sectiuni acoperite cu cupole si bolti. Fatada de nord se afla inca in ruina. In orice caz, dupa ceea ce se afla in capatul estic, putem spune ca fatada a avut o arcada in forma de potcoava.

          

Biserica si nartexul sunt impresionante. La nartexul bisericii se ajunge pe o scara curbata aflata in partea de nord. Din nefericire, o parte a acestuia s-a prabusit, lasand aceasta parte a bisericii sub cerul liber. In estul nartexului se gasesc trei morminte, dintre care doua mai mari si unul mai mic.

Peretele de la baza nartexului pastreaza inca o fresca infatisand Inaltarea lui Hristos si una cu Binecuvantarea Sfintilor. Cu toate ca fresca care il infatiseaza pe Hristos este grav afectata de timp si alti factori naturali, aceasta este cea mai vizibila din aceasta parte a bisericii, unde peretele s-a surpat, iar intemperiile vremii nu au avut mila.

          

Intrarea in Biserica Karanlik se face printr-o deschizatura ingusta, urcand cateva trepte. Intrand prin zidul estic, pasajul care face psibila intrarea in biserica se ingusteaza pe masura ce te apropii de interiorul ei, dinspre nartex. Biserica are patru coloane si trei abside, usa de intrare si absida centrala fiind strajuite de ambele parti de strane.

Biserica este in forma de cruce, bratele crucii fiind acoperite cu bolti, iar centrul bisericii cu un dom. Bratele crucii sunt unite printr-o bolta diagonala. Spatiul central, bratul estic al crucii si spatiul patrat sunt acoperite cu cupole, in timp ce celalalt brat al crucii este acoperit cu un tavan boltit inalt.

Dupa ce viata monahala de aici a fost eliminata de catre turci, locasul a fost folosit pe post de loc de crescut porumbei, pana in anul 1950. Dupa o munca istovitoare duse pe intinderea a 14 ani, cu scopul de a curata peretii de urmele lasate de porumbei, noile restaurate fresce, infatisand scene din Noul Testament, su ajuns a fi considerate cele mai bine pastrate din intreaga Capadocie. De asemenea, ele mai constituie si un foarte bun exemplu de arta bizantina din secolul al XI-lea.

           

Intreaga structura a bisericii este acoperita cu fresce, unele dintre ele fiind si cele mai bine pastrate din intreagul complex de la Goreme. Frescele dateaza din secolul al XI-lea sau cel tarziu de la inceputul secolului al XII-lea.

Stiind faptul ca pigmentul folosit in realizarea frescelor este afectat intr-o masura mai mica sau mai mare de lumina, si observand putina cantitate de lumina ce patrunde prin singurul gemulet al bisericii, care, pana la o anumita vreme nu venea nici ea direct de afara, putem sa intelegem de ce culorile frescelor au ramas inca atat de vii.

Picturile sunt caracterizate de figurile cu puternice expresii faciale si cu pozitii dinamice. Sunt folosite foarte multe elemente arhitecturale si decorative in crearea senzatiilor de autentic, de miscare si de expresivitate.

Este de remarcat accentul pus pe culoarea albastru, folosit intr-un pigment rar, care se regaseste in toate coltisoarele bisericii si in fiecare fresca.

Intre fresce nu exista o ordine cronologica. Nici chiar intre scenele ce infatiseaza ciclul hristic al patimilor si Invierii nu exista o ordine istorica. Din Vechiul Testament amintim scena in care este infatisata ospitalitatea lui Avraam, la Stejarul lui Mamvri, si Arderea celor trei tineri iudei in cuptorul cel de foc.

Frescele pictate si pastrate in Biserica Karanlik sunt episoade si evenimente din Noul Testament. In biserica sunt reprezantate scenele evanghelice si scene din Vechiul Testament, precum ospitalitatea lui Avraam, alaturi de multe chipuri ale sfintilor.

Dintre cele mai bine pastrate si reprezentate scene, amintin: Buna Vestire, Calatoria in Betleem, Inchinarea Magilor, Botezul Domnului, Invierea lui Lazar, Schimbarea la Fata, Intrarea in Ierusalim, Cina cea de Taina, Tradarea lui Iuda, Rastignirea, Invierea, Femeile mironosite la mormantul gol, Binecuvantarea Apostolilor si misiunea lor, Inaltarea lui Hristos.

Vechimea si prospetimea frescelor creaza o stare de liniste si tacere in fata cuviosiei traitorilor ce le-au nascut si ingrijit. Aceasta stare este caracteristica locurilor pline de istorie si de valoare artistica, insa, este specifica mai ales locurilor in care au vietuit si s-au rugat sfinti.

Capadocia, concentrata in intregime in Muzeul National din Goreme, este o amintire de neuitat si o aventura de repetat cu fiece ocazie. O dovada o constituia si Biserica Karanlik, cu frescele ei restaurate de curand si care permit vizitatorilor urmarirea intregii Evanghelii in imagini.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6775

Voteaza:

Biserica Karanlik din Goreme 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact