Femeile mironosite la mormantul Domnului

Femeile mironosite la mormantul Domnului Mareste imaginea.

Femeile mironosite la mormantul Domnului

Marcu XVI, 1-3
Matei XXVIII, 1
Luca XXIV, 1, 10

Marcu XVI, 1 "Si dupa ce a trecut ziua sambetei, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov si Salomeea au cumparat miresme ca sa vina sa-L unga".

Multe femei care urmau pe Iisus in timpul activitatii Sale publice si care se ingrijeau mai ales de hrana Sa si a ucenicilor, nu L-au parasit nici in rastimpul patimilor, iar unele au stat chiar aproape de crucea Sa. Printre acestea erau Sfanta Fecioara Maria, Maria Magdalena, Maria, sotia lui Cleopa si mana lui Iosif si Iacov, cumnata - sora Maicii Domnului - Salomeea, mama lui Iacov si Ioan fiii lui Zevedei, Ioana sotia lui Huza, administratorul casei lui Irod-Antipa.

Dintre acestea unele stateau mai departe si priveau (Matei XXVII, 55), mormantul Domnului, adica locul unde L-au pus (Marcu XV, 47; Luca XXIII, 55). "Apoi s-au odihnit sambata dupa Lege" (Luca XXIII, 56) - era prima zi a Pastilor iudaic - 15 Nissan. Seara cand s-a incheiat sambata - pe la ora sase, dupa apusul soarelui - cand pravaliile se deschideau pentru catva timp spre a se face aprovizionarea populatiei, trei dintre femei: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov si Iosif si Salomeea au cumparat aromate, iar noaptea le-au pregatit spre a merge la mormant, a doua zi, sa imbalsameze pe Iisus - conform obiceiului, care fusese in graba imbalsamat de Iosif si Nicodim, la inmormantarea Sa de vineri seara (Marcu XV, 46; Matei XXVII, 59).

Aici Evanghelistul Marcu detaliaza ceea ce Matei spune mai concis: "Dupa ce a trecut sambata, cand se lumina de ziua intai a saptamanii, a venit Maria Magdalena si cealalta Marie ca sa vada mormantul" (Matei XXVIII, 1). Evident au venit sa-L vada spre a-L unge. Adica dupa ce cumparasera si pregatisera cele necesare "se pregatira sa mearga acolo".

Iar exegetul roman, Dr. V. Gheorghiu spune: "Vin sa vada mormantul" adica sunt pe cale, nu l-au vazut. Deci, femeile sau unele dintre ele n-au venit la mormant, mai intai sambata seara pe innoptate spre a identifica mormantul, cum inclina sa creada unii comentatori si apoi din nou a doua zi dimineata, ci (Marcu XVI, 2) "Dis-de-dimineata, in prima zi a saptamanii, pe cand rasarea soarele au venit la mormant".

Femeile care au venit la mormant erau: Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov si Salomeea, dupa Marcu (XVI, 1); Maria Magdalena si cealalta Marie (a lui Iacov), dupa Matei (XXVIII, 1); Maria Magdalena si Ioana si Mama lui Iacov si celelalte impreuna cu ele, dupa Luca (XXIV, 10); Maria Magdalena, impreuna cu altele, dupa Ioan (XX, 1-2).

Deci, aceste femei au plecat toate sau in grupuri, precum afirma unii exegeti, spre mormant "in prima zi a saptamanii", precum arata toti evanghelistii, adica Duminica noastra, care urma sambetei Pastelui iudaic. Asupra orei plecarii si sosirii la mormant a femeilor exista oarecare deosebire intre evarighelisti.

Astfel, dupa Ioan au venit la mormant "dis-de-dimineata, fiind inca intuneric" (Ioan XX, 1); "foarte de dimineata". La Luca (XXIV, 1) "cand se lumina de ziua", la Matei (XXVIII, 1) si "dis-de-dimineata, pe cand rasarea soarele", la Marcu (XVI, 1). Nu este precizat timpul plecarii si sosirii. Oricum, este clar ca in a doua jumatate a noptii spre duminica - prima zi a saptamanii - in zori care tineau foarte putin in Orient, ele "iesira din oras", ajungand spre rasaritul soarelui (Marcu XVI, 2). Sau probabil ele au plecat in doua grupe, care s-au unit in preajma mormantului.

Ele mergeau cu un singur scop: sa imbalsameze pe Iisus din care motiv erau ingrijorate, cum vor da deoparte piatra de pe usa mormantului. Ele nu stiau nimic despre straja de la mormant, instituita de arhierei si carturari. Deci, ele nu putusera sa viziteze mormantul seara spre a-l identifica pentru ca ar fi zarit straja.

Pe aceeaşi temă

30 Martie 2012

Vizualizari: 19858

Voteaza:

Femeile mironosite la mormantul Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE