Biserica Akdamar

Biserica Akdamar Mareste imaginea.


Biserica Akdamar

Biserica Akdamar este o biserica aflata pe insula cu acelasi nume din Lacul Van (estul Turciei) insula care se intinde pe aproape 7 kilometri patrati.

Potrivit traditiei locale, insula Akdamar isi trage numele dintr-o legenda ce isi are radacinile intr-o poveste dramatica de iubire. Un tanar s-a indragostit de o femeie numita Tamar, care locuia pe insula. Acesta o vizita pe iubita sa in fiecare seara, pana in momentul in care, intr-o noapte tragica, barca acestuia a fost zdrobita de valuri. In timp ce se afunda in adancul apei, acesta ar fi strigat "Ach, Tamar!". Folclorul local mai mentioneaza si ideea condorm careia Lacul Van este fermecat, in anumite momente din acesta intrand si iesind ingeri.

Biserica Akdamar a fost inchinata Sfintei Cruci, fiind initial o importanta catedrala armeana. Catedrala, ridicata drept scaun episcopal pentru patriarhul ortodox armean, a fost intemeiata de catre regele Gagik I intre anii 915 si 921 alaturi de un palat imperial si o manastire. Initial, complexul includea strazi, gradini si parcuri terasate ce inconjurau palatul si biserica. Din toate acestea, astazi mai sta in picioare decat biserica.

          

Biserica Akdamar - a Sfintei Cruci - a fost proiectata de catre arhitectul armean Trdat Mendet (cunoscut sub numele de Manuel), alaturi de alte importante proiecte precum: ridicarea catedralei din apropierea orasului Ani si repararea domului Sfintei Sofia in urma pragusirii acestuia din cauza unui cutremur.

Ca o masura preventiva in fata posibilelor cutremure, s-au folosit pietre de diferite dimensiuni pe acelasi rand, aceasta realizand o iminare mai buna. Aceasta tehnica comuna arhitecturii armene da o nuanta monotona fatadei.

In 1293 a fost ridicata o capela in cinstea Sfantului Stefan - la capatul sud estic al bisericii. Cativa ani mai tarziu a mai fost adaugata o capela, in partea nord estica a bisericii - de catre Zacharia I (1296-1336).

          

Biserica Akdamar prezinta o arhitectura cruciforma acoperita de un acoperis conic. Dimensiunile acesteia ating cotele de 15 metri si 12 metri. Materialul de constructie este o roca rosie adusa pe insula din cariere indepartate.

          

In interiorul bisericii se mai gasesc inca portiuni din frescele initiale (desi sunt aproape sterse, aceste sunt inca foarte impresionante).

Ferestrele sunt imprastiate pe toate fatadele, nerespectandu-se o anumita ordine. Astfel, ferestre mici se gasesc in partea de jos a peretilor iar ferestre mult mai mari in partea superioara a bisericii.

Exteriorul bisericii prezinta basoreliefuri impresionanta cu personaje si scene biblice cat si cu motive florale. Pe peretii acesteia gasim personaje biblice precum: Adam si Eva, Iona si chitul, David si Goliat, Avraam si Isaac, Sfantul Gheorghe ucigand dragonul, Hristos Pantocrator si Fecioara Maria cu Pruncul.

In comparatie cu toate celelalte biserici armene, sculpturile murale exterioare ale bisericii Akdamar fac din aceasta un model unic. Unicitatea acesteia s-a afirmat in acele timpuri insa a ramas valabila si pana astazi.

          

Sculpturile murala ale bisericii Akdamar au fost interpretate de catre istoricii de arta in diferita moduri. Clasificarea acestora se poate face in functie de subiectul prezentat, de locul pe care il ocupa si de modalitatea de reprezentare.

O nota caracteristica a bisericii Akdamar este aceea de prezentare a unor scene vechi testamentare. Temele Vechiului Testament nu sunt specifice bisericilor din Evul Mediu. Prin prezentare lor, biserica Akdamar se diferentieaza inca o data de toate celelalte biserici ale vremii.

Este remarcabil faptul ca majoritatea lucrarilor exterioare au supravietuit timpului fara nici o lucrare de conservare. Sculpturile originale s-au pastrat aproape intacte.

Pe peretele din spate al bisericii se afla imaginea regelui Gagik inchinana biserica lui Hristos (tema ce se regaseste si in Sfanta Sofia, alaturi de multe alte asezaminte religioase).

Biserica este inconjurata la mijlocul acesteia de o centura puternic sculptata prezentand motive florale si animaliere.

Arhitectura bisericii se bazeaza pe un stil propriu armean, dezvoltat in Armenia cu ceva secole in urma. Drept exemplu, observam nota distincta a arhitecturii armene care se regaseste si in biserica Ahdamar: planul intern al bisericii nu se regaseste in exteriorul acesteia.

Intre luna mai a anului 2005 si octombrie 2006, biserica a fost supusa unui intreg plan de renovare, condus de guvernul turc.

          

Biserica Akdamar a fost redeschisa, ca muzeu, la data de 29 martie 2007.

          

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4670

Voteaza:

Biserica Akdamar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE