Manastirea Valaam

Manastirea Valaam


Manastirea Valaam

Manastirea Valaam, cu hramul Schimbarea la Fata a Mantuitorului, este una dintre cele mai mari manastiri si centre monahale din Rusia. Manastirea Valaam, intemeiata in secolul al X-lea, este o manastire stavropighie ce se afla sub directa indrumare a Patriarhiei de Moscova, si nu de episcopul local.

De mai multe ori Manastirea Valaam a fost distrusa si devastata, de mai multe ori calugarii acesteia au fost trecuti prin sabie, sfintind pamantul cu sangele lor de martiri, de mai multe ori sfintele biserici si paraclise au fost cuprinse de incendii, insa, de fiecare data, manastirea a renascut si a crescut mai puternica in viata de obste si in rugaciune.

Insula si Manastirea Valaam se afla in partea nordica a Lacului Ladoga, in tinutul rusesc Kareliya, pe cea mai mare insula a unui arhipelag alcatuit din 50 de insule. Catedrala manastirii, inaltata la 50 de metri altitudine, este situata in partea estica a Insulei Valaam, turlele albastre ale acesteia putand fi vazute aproape din toate partile arhipelagului.

Suprafata arhipelagului Valaam este de 36 de kilometri patrati, cu o lungime maxima de 13 kilometri si o latime de 8 kilometri. Unele dintre insulele arhipelagului sunt legate intre ele prin poduri de lemn. Insulele stancoase ale acestuia, acoperite cu paduri de conifere si pajisti verzi, sunt locul creat de Dumnezeu si impodobit de om cu numeroase constructii de arta bisericeasca.

Insula cea mai mare, care poarta pe ea si Manastirea Valaam, are o suprafata totala de 27,8 kilometri patrati. Cel mai apropiat oras de manastire este Sortavala, cunoscut si sub denumirea de Serdobol, aflat la o distanta de 42 km; orasul Sankt Petersburg se afla la o distanta de 227 kilometri.

Pentru ridicarea imensului complex monahal de la Valaam, calugarii nu au taiat nici un copac din padurea ce inconjoara locul, ci au folosit doar capacii doborati de natura. Cele mai mari animale din zona sunt elanii, alaturi de iepuri, vulpi si veverite, toate deosebit de blande datorita faptului ca nu au fost niciodata vanate de om.

Manastirea Valaam - scurt istoric

Cunoscuta si sub denumirea de "Muntele Athos de Nord" sau "Marea si Cinstita Lavra", acest izvor al monahismului rus a fost intemeiat de catre Sfantul Serghie si Sfantul Gherman, sfintii facatori de minuni ai manastirii.

Numele de "Valaam" se traduce, in limba finlandeza, prin cuvintele "tinutul inalt". Uneori, numele insulei si al manastirii este atribuit Profetului biblic Valaam, sau idolului pagan Baal. Una dintre legendele locului spune ca, la inceputurile monahismului pe aceste locuri, insula era un loc unde se savarseau multe sacrificii pagane.

Potrivit traditiei locului, manastirea a fost intemeiata in anul 992 de catre monahii greci Serghie si Gherman, care au venit aici atrasi de solitudinea locului si impinsi de dorinta lor de a duce o viata ascetica. Acestia au fost canonizati de catre Biserica Ortodoxa Rusa.

In anul 1163, asteptandu-se la o noua invazie, calugarii au deschis mormintele celor doi sfinti intemeietori ai manastirii si au luat Sfintele lor Moaste si le-au dus in Novgorod, intr-un loc ferit de mainile necredinciosilor. Potrivit unor surse, aceasta este a patra mutare a Sfintelor Moaste, lucru ce atesta si el vechimea manastirii.

          

Odata cu trecerea pericolului, in data de 11 septembrie 1180, zi in care se face praznuirea celor doi sfinti, calugarii au adus inapoi Sfintele Moaste. Pentru a le feri de necredinsiosi, calugarii au sapat un nou mormant in piatra si le-au asezat acolo cu evlaviel; ele se afla acolo si astazi.

In acea vreme, fiind asezata la granita dintre Novgorod si Suedia, Manastirea Valaam a fost distrusa de catre suedezi in repetate randuri. La data de 20 februarie 1578, suedezii ataca manastirea, omorand 18 parinti batrani si 16 ucenici. Cu ajutorul tarilor rusi Feodor Ioannovich si Boris Godunov, manastirea a fost reconstruita, insa nu pentru mult timp. In anul 1611 acestia au ars pentru ultima oara Manastirea Valaam, calugarii acesteia fiind trecuti cu totii prin sabie.

          

Insula va ramane pustie pana in anul 1715, cand manastirea a fost reinfiintata de catre Petru cel Mare. Incepand cu anul 1819, Sfintii Serghie si Gherman vor fi cinstiti pe intreg cuprinsul Rusiei, iconae si catedrale fiind ridicate in cinstea lor. Imparatii rusi Alexandru I, Alexandru al II-lea si Nicolae al II-lea au venit fiecare sa se inchine acestui loc sfant.

Manastirea Valaam - arhitectura si istoric

Cea mai mare parte a elegantului ansamblu monahal dateaza din secolul al XIX-lea. Cladirea cea mai importanta a manastirii este Biserica centrala a Schimbarii la Fata (1887-1896) proiectata de catre arhitectul Karpov. Egumenul Ionafan Dmitriev, fost fierar din Sankt Petersburg, ucenicul parintelui Damaschin, a indrumat lucrarile de ridicare a catedralei centrale, dupa proiectul arhitectilor G.I. Karpov si A.N. Silin.

Lucrarile la ridicarea catedralei au inceput in data de 30 iunie 1887. Biserica a fost construita din materiale locale, caramizi vechi, din primele cladiri monahale de la Valaam, si caramizi noi, din fabrica de caramizi din apropiere.

Iconostasul bisericii este sculptat in lemn si aurit, crucile sunt din cupru aurit, si aproape toate din cele 13 clopote, cu exceptia Clopotului Sfantului Andrei, de 16 tone, au fost lucrate de calugarii de la Valaam.

Catedrala centrala din Valaam are o inaltime de 43 de metri, iar clopotnita, ridicata in partea de vest a bisericii, se ridica pana la inaltimea de 72 de metri. Cele cinci turle si culorile vii ale manastirii amintesc de stilul vechi rusesc.

Picturile murale in fresca au fost lucrate intre anii 1891-1892, de catre parintele Luca Bogdanov, care a condus si scoala de pictura a manastirii. Icoanele bisericii au fost pictate sub indrumarea parintelui Alipie Konstantinov, talentat ucenic al Scolii de Arta din Sankt Petersburg.

          

Alaturi de biserica centrala, Manastirea Valaam mai detine si o serie de mai bine de 12 schituri si biserici. Dintre acestea, mentionam Biserica Sfantului Ierarh Nicolae, a schitului, proiectata de catre Gornostayev.

Odata cu reinfiintarea manastirii, obstea acesteia se va ridica in scurt timp la un total de 200 de calugari. Acestia impleteau rugaciunea cu munca, intr-o viata ascetica exemplara. Manastirea detine mai multe ateliere: o fierarie, o fabrica de lumanari, un atelier de icoane, fotografii si carti, o tipografie si un atelier de incaltaminte.

Calugarii se ocupa in special cu sculptatul in lemn, cu pescuitul si cu gradinaritul. Cu toate ca locul are o clima aspra, gradinile manastirii sunt binecuvantate de Dumnezeu, acestea aducand manastirii toate cele necesare hranei de zi cu zi: legume, pepeni, dovleci si cereale. Ferma manastirii aduce si ea trapezei lapte, unt si branza.

          

In luna iunie a anului 1940, Insula si Manastirea Valaam devine tinut sovietic. Manastirea Vechiul Valaam a devenit scoala de marinari, in 1949 este ferma nationala, si intre 1952-1984 loc de retragere pentru soldatii ramasi la vatra. In anul 1982 este incendiat si ultimul schit al manastirii.

Supusi unor situatii mai tensionate, tot in anul 1940, calugarii se vad nevoiti sa-si paraseasca mult-iubita manastire. Astfel, obstea de la Valaam se muta in intregime in partea de rasarit a Finlandei, unde va inalta o noua manastire - Manastirea Noul Valaam.

Calugarii au luat cu ei toate cele 30.000 de volume ale bibliotecii din Valaam. In timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, arhipelagul din Lacul Ladoga a fost ocupat de catre finlandezi. Ca urmare a razboiului, Manastirea Valaam a fost bombardata, insa distrugerile nu au fost semnificative; Sfintii Serghie si Herman si-au protejat manastirea.

          

In anul 1986, pentru rugaciunile Sfintilor Serghie si Gherman, Biserica centrala Schimbarea la Fata a fost inapoiata Bisericii Ortodoxe, spre marea bucurie a calugarilor si a credinciosilor. In anul 1992, cea mai mare parte din cladirile clericale si administratice au fost si ele inapoiate manastirii.

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 15748

Voteaza:

Manastirea Valaam 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact