
Biserica Boyana
Este asezata intr-un cartier al suburbiei orasului Sofia, din Bulgaria, la poalele muntelui Vitosha. In trecut, Boyana a fost un mic sat, extins mai apoi, in evul mediu, cand aici a fost ridicata o fortareata si un castel al guvernatorului districtului Sofia. Biserica a fost construita in interiorul fortaretei si constituie un veritabil exemplu de arhitectura medievala si arta monumentala.
Biserica Boyana consta in trei cladiri, contruite succesiv. Cea mai veche structura a bisericii dateaza din secolul X. Mai tarziu, guvernatorul Kaloyan, a ordonat sa se ridice o noua cladire, cu doua etaje, atasata celei vechi. Cele doua biserici au fost imbinate cu maiestrie. Dimensiunea lor mica si inaltimile crescand armonios, cu cupola ridicata deasupra sectiunii in forma de cruce, constituie un exemplu rar de arhitectura bisericeasca.
|
Istoria Manastirii Boyana poate fi impartita in trei etape de constructie: prima etapa se incadreaza in sfarsitul sec. X si inceputul sec. XI., etapa a doua cam la mijlocul sec. XIII, iar cea de a treia etapa la mijlocul sec. XIX. Partea estica e bisericii, este o mica absida in forma de cruce, ca un dom, cu contraforti ce formeaza in final o cruce inscrisa. Decaratiile fatadelor de nord si sud includ trei nise incadrate, dintre care, cea din mijloc este mai inalta, purtand si un motiv artistic specific monumentelor din primul regat bulgar.
In secolul XIII guvernatorul Kaloyan si sotia lui, Dessislava a donat banii necesari ridicarii celorlalte doua etaje ale bisericii. Caramizile sunt caracteristice decoratiei fatadelor. Nivelul superior repeta arhitectura bisericii initiale, adica o bolta semicirculara care acopera nivelul inferior. Peretii nordici si sudici prezinta doua nise arcuite.
Ultima parte a bisericii a fost ridicata cu ajutorul donatiilor locuitorilor, pe la jumatatea secolului XIX.
|
Pictura este in doua straturi. Primul strat, care se intinde de-alungul partii estice a bisericii dateaza din secolele XI - XII. Fragmente se gasesc si pe partile mai joase ale absidei, pe peretii nordici, pe partile mai inalte ale peretilor de vest si pe boltile de vest si sud.
Al doilea strat de pictura dateaza din 1259. Inscriptia donatorului consemneaza urmatoarele: in 1259 un pictor anonim a pictat peste pictura veche, un nou strat si a pictat si celelalte doua nivele ale celei de a doua parti a bisericii.
Biserica Boyana si-a castigat faima mai ai ales datorita picturii din 1259, care evidentieaza uimitoarele dezvoltari ale culturii medievale bulgare. Picturile se incadreaza in pictura canonica crestina, aprobata in secolul VII de catre Sinodul Ecumenic de la Niceea, din anul 787, si care a avut popularitate incepand cu secolul XI.
Toate cele 240 de fragmente sunt caracterizate de o individualitate ascutita, concreta, de un substrat psihologic si un portret bine conturat, plin de vitalitate.
Capela de la al doilea etaj pastreaza fragmente de pictura. Adormirea Maicii Domnului este extrem de expresiva si constituie o remarcabila demostratie a picturii bisericesti contemporane.
Pictorul este, de asemenea, anonim. Cercetatorii admit faptul ca facea parte din echipa care a impodobit si decorat biserica, si care a fost invatat in scoala arta de la Tarnovo. Picturile au merite artistice exceptionale si o perfecta tehnica de exectie, cu o profunda gandire si elaborare, realism si subtilitate. Au fost pictate de un artist foarte bun. Biserica Boyana este singurul monument pastrat complet din punct de vedere al arhitecturii si al picturii, ca exemplu al scolii de arta de la Tarnovo din aceasta perioada. Pictorul a pictat o intreaga serie de ilustratii contemporane.
Picturile sunt realizate in tempera, si, asa cum cerea traditia timpului, autorul nu si-a insemnat numele la baza acestora. Cel mai mare merit al pictorului este interesul sau profund pentru experienta umana, care se evidentieaza in portretele personajelor biblice.
|
Biserica pastreaza, de asemnea, cele mai vechi portrete pictate, anume, cele ale lui Kaloyan si sotiei acestuia, care este, la randul ei, poate cea mai buna reprezentare feminina pastrata din Evul mediu pana azi.
|
Scenele din viata unor personaje biblice tradeaza dorinta artistului de a marca indiciile varstei contemporanilor sai. Printre picturi, iese in evidenta si figura arhanghelului Gavriil, din scena Bunei Vestiri, care para sa renasta idealul antin de frumusete.
Picturile celebrei biserici Boyana au avut un impact sigur asupra evolutiei picturii bulgare si europene. Pentru a il cita pe profesorul A. Grabar, afirmam: "Boyana este cea mai valoroasa contributie in arta medievala."
In 1979 a fost trecuta, de catre UNESCO, in lista Patrimoniului Mondial.
|
-
Biserica Sfantul Atanasie - Arbanasi
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfintii Teodor Tiron si Teodor Stratilat - Dobarsko
Publicat in : Biserica in lume -
Capela Stella Maris din Balcic
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.