Capela Stella Maris din Balcic

Capela Stella Maris din Balcic Mareste imaginea.

Capela Stella Maris, adica "Steaua Marii", din Balcic, este o capela ortodoxa, zidita in stil bizantin, de catre Regina Maria a Romaniei. Balcic-ul este o statiune situata pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la aproximativ 60 de kilometri de Vama Veche. Pentru mult timp, orasul Balcic a fost supranumit "Orasul Alb", datorita dealurilor albicioase din jur. De altfel, intregului tarm i s-a spus, din aceleasi motive, Coasta de Argint.

Intre anii 1913-1940, localitatea a apartinut Romaniei, regiunea fiind dobandita in urma celui de al doilea Razboi Balcanic, petrecut intre lunile iunie-august, anul 1913. In anul 1940 insa, in urma Tratatului de la Craiova, cele patru judete de la sud de Dunare, anume Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, au fost redobandit de Bulgaria.

Datorita climei calde, turistii se adunau in Balcic inca de prin luna martie. Locul era de vis, migdalii inflorind timpuriu, iar dealurile fiind de un sol mai alb decat la noi. Balcic era locul de suflet al pictorului Nicolae Tonitza, dar si al unor scriitori precum Tudor Vianu, Ion Marin Sadoveanu, Ion Pillat si Jean Bart.

"Balcicul pentru mine a devenit un colt de liniste si odihna unde ma duc sa-mi improspatez sufletul si trupul. Coasta de Argint are un farmec rar si daca s-ar dezvolta cu ingrijire, ar putea deveni una din cele mai incantatoare parti din scumpa noastra tara. (...) Si mai cu seama voi, toti cei ce iubiti Coasta de Argint, nu distrugeti atmosfera orientala care ii este marele farmec. Im­bunatatirile rau intelese sunt mult mai rele decat daca nu le faci de loc. Ele ar ruina frumusetea rustica si simpla a locului. Dragostea mea pentru aceasta parte a lumei este atat de mare incat simt ca as fi o buna sfatuitoare. De aceea lasati-ma sa iau parte la lucrul vostru." (Regina Maria a Romaniei)

In perioada anilor 1920-1940, resedinta de vara a familiei regale s-a aflat in localitatea Balcic, la malul Marii Negre, in Bulgaria de astazi. Resedinta preferata a Reginei Maria era inconjurat de o celebra gradina botanica, unicat in Europa Centrala si de Est, in special datorita colectiei de cactusi si de trandafiri.

Maria, nascuta Marie Alexandra Victoria, s-a nascut la 29 octombrie 1875, la Eastwell Park, in Marea Britanie, fiind fiica principelui Alfred al Marii Britanii, principe de Saxa-Cobur-Gotha si duce de Edinburg, si a ducesei Maria Alexandrovna a Rusiei. De asemenea, era nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii. Regina Maria s-a logodit la 16 ani cu printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, iar casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892.

La scurt timp dupa venirea in Romania, calitatile sale o transforma intr-o figura publica binecunoscuta si iubita. A fost supranumita de popor "Mama Regina", "Mama ranitilor", "Regina soldat", datorita actiunilor sale din perioada Primului Razboi Mondial, cand a ajutat soldatii aflati in spitalele de pe front. De asemenea si-a legat numele de viata culturala si artistica din Romania acelor ani.

Capela Stella Maria si Regina Maria a Romaniei

In anul 1924, Regina Maria a Romaniei vizita Balcicul pentru a doua oara, la insistentele pictorului Alexandru Satmari. Un an mai tarziu incepe constructia domeniului de la Balcic, Regina indragostindu-se pur si simplu de intregul loc. Arhitectii italieni Augustino si Amerigo, impreuna cu decoratorul evetian de gradini Jules Jany, aveau sa inceapa constructia, lucrarile terminandu-se in anul 1936.

Gradina are o zona care imita celebrul labirint cretan, unde materiale de constructie au fost aduse chiar din Insula Creta. O alta zona a parcului foarte frumoasa este Gradina lui Allah, cu alei pavate cu piatra adusa din Maroc. Parcul a fost transformat in timp intr-o adevarat gradina botanica. Acum contine peste trei mii de specii de plante, unele dintre ele rare, precum si o colectie de aproximativ 250 de cactusi, una dintre cele mai importante din Europa. In anul 1955, gradina Palatului a intrat sub tutela Universitatii din Sofia, pentru studiul botanicii.

Palatul Regal din Balcic a fost construit intr-un stil tipic grecesc, fiind inconjurat de minunate si bogate gradini. Stilul arhitectonic al palatului regal din Balcic combina unele elemente maure si mediteraneene, cu siluetele constructiilor locale. Construit de-a lungul a trei terase, castelul este despartit de mare doar de faleza. Locul impingea inima la adunare si linistire, totul fiind parca rupt dintr-o poveste de demult.

Stilul palatului regal din Balcic este insa si turcesc, avand ziduri albe groase, cu camere putine, structura bruta alba a peretilor servind drept un fundal placut divanelor turcesti, candelabrelor enorme si covoraselor din piele de urs. Interiorul castelului, extrem de modest, cu pereti albi si usi masive din lemn sculptat, candelabrele uriase si covoarele din piele de urs, se pastreaza aproape intact.

In gradina Palatului Regal, Regina Maria a Romaniei a ridicat o micuta capela, in intregime din piatra, iar in interior zugravita in fresca. Regina a luat drept model o alta bisericuta, zidita undeva pe malul Marii Mediterane, locas vizitat in copilarie.

Undeva, pe peretele de piatra care sustine treptele catre Capela Stella Maris, se afla unica inscriptie in limba romana de pe intreg domeniul regal din Balcic. Aceasta este o placa de marmura alba, pe care sta scris, cu litere aproape sterse, faptul ca domeniul a fost construit de Regina Maria. Placa a fost acoperita in timp de iedera.

Capela Stella Maris a fost construita de mesterul zidar Gaetan Denize, la cererea reginei Maria a Romaniei, pentru momentele de rugaciune. In anul 1930, interiorul sau a fost pictat de pictorii Anastase Demian si Tache Papatriandafil. Capela Stella Maris este construita din piatra, are in fata o curte mica, o fantana si pietre funerare crestine.

Modelul folosit de regina pentru Capela din Balcic este Capela Sfantul Iacob, construita in secolul al XV-lea, in localitatea Trikomo, un satuc din zona de nord a insulei Cipru, la 20 de kilometri de Famagusta.

Mai inainte chiar de a se fi terminat de zidit capela, Regina Maria si-a marturisit dorinta ca inima ei sa fie adusa in aceasta capela. Regina numea aceasta capela "Tenka Juvah", adica "Loc singuratic". In cele din urma, capela va fi numita, tot de regina, "Stella Maris", adica "Steaua Marii", multumita asezarii acesteia aproape de tarmul lin al Marii Negre.

Despre aceasta capela, Regina Maria, scria: "Stella Maris, cea mai mica biserica din tara; un smerit altar ortodox pe care eu, protestanta, l-am cladit, pentru ca Stella Maris imi sta inainte ca un simbol al vietii mele; un altar ridicat unei marturisiri de credinta care nu e a mea, intr-o tara unde am fost odata straina si pe care mi-am insusit-o prin bucuria, suferinta, lucrurile care m-au legat de ea, cu fiecare an, mereu mai mult."

Conform dorintei testamentare a reginei, in anul 1938, aici va fi depusa inima aceteia. "Am cerut fiului meu, Regelui Carol al II-lea, ca inima mea sa fie adusa si asezata la Stella Maris, biserica pe care am cladit-o la marginea marii. In decursul unei lungi vieti atatia au venit la inima mea incat moarta chiar, as dori sa mai poata veni la ea de-a lungul potecii cu crini ce mi-a fost mandria si bucuria. (...) Stella Maris nu va fi loc de ingropaciune si nici de intristare, iar cei ce vor veni, sa paseasca pe o alee de crini." (Testamentul Reginei Maria)

Poporul roman a fost un popor pe care Regina Maria l-a iubit mai mult chiar decat pe al ei, despre acesta ea scriind in jurnal: "Tarii mele si Poporului meu, cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. Abia implinisem 17 ani, cand am venit la tine; eram tanara si nestiutoare, insa foarte mandra de tara mea de bastina, si am imbratisat o noua nationalitate, m-am straduit sa devin o buna Romanca. (...) Nimeni nu e judecat pe drept cat traieste: abia dupa moarte este pomenit sau dat uitarii. Poate de mine va veti aminti deoarece v-am iubit cu toata puterea inimei mele si dragostea mea a fost puternica, plina de avant: mai tarziu a devenit rabdatoare, foarte rabdatoare. (...) Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa."

Mai sus de capela Stella Maris se afla si Mormantul Reginei Maria, zidit spre o eventuala inmormantare aici a reginei. Acesta este un colt retras, aflat putin mai sus de Castel, la el ducand o serie de trepte de piatra. Mormantul Reginei Maria este sapat in stanca, fiind de fapt un cavou, umbrit de un copac si dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurta inscriptie, reprezentand povestea vietii Reginei. Crucea mormantului este una dintre cele mai interesante din complex.

Regina Maria nu se afla insa inmormantata aici, ci in biserica Manastirii Curtea de Arges. Cat despre inima Reginei Maria, aceasta a stat in Capela Stella Maris pana in ziua de 8 septembrie 1940, cand Cadrilaterul va fi redobandit de Bulgaria. La aceasta data, caseta cu inima Reginei va fi luata de Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania, la Castelul Bran.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 16846

Voteaza:

Capela Stella Maris din Balcic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE