
Biserica Maicii Domnului, numita Vefa, este o bisericuta crestina din Constantinopol, orasul Istanbul - Istambul - de astazi. Alaturi de aceasta bisericuta, mai putin cunoscuta decat celelalte, minunata capitala a Imperiului Bizantin mai gazduieste si alte locasuri de cult, precum: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Vlaherne, Manastirea Studion, Biserica Chora, Biserica Pammakaristos, Biserica Sfanta Irina, Biserica Sfintii Apostoli, Biserica Sfanta Eufimia si altele asemenea.
Biserica Maicii Domnului Vefa din Constantinopol - scurt istoric
Biserica Maicii Domnului si Aghiasma, cunoscute sub denumirea de "Vefa", se afla imediat peste drum de mareata Manastire Pantocrator, a comnenilor. In vremurile bizantine, cartierul acesta purta denumirea de "ta Sophrakiou", insa mai tarziu el se va numi "Vefa Meidan", luandu-si numele de la un renumit poet turc, Seyh eb ul Vefa.
Potrivit legendei, Constantin Paleologul, ultimul imparat al Imperiului Bizantin, este inmormantat in Piata Vefa, intr-un mormant "invizibil si insignifiant", alaturi de care se afla mormantul arabului care l-a omorat. Tot din traditia locului ni se pastreaza urmatorul lucru. Se zice ca cel care l-a omorat pe imparat l-a auzit pe acela strigand: "μ' έφαγες!" Numele de "Mepha", iar mai apoi cel de "Vefa", s-ar zice ca provine din acest ultim cuvant al imparatului.
Biserica din Vefa a fost daramata la scurt timp dupa cucerirea orasului, in anul 1455, pe locul acesteia fiind asezata o gradina. In anul 1750, gradina a fost cumparata de un grec din Epir, unul dintre miile de greci care au venit in Constantinopol, spre a-si incerca norocul. Fiica acestuia a avut un vis, conform caruia, pe locul actualei gradini, in vechime, s-a aflat Aghiasma unei manastiri. Aceasta a mers la Constantinopol, spre a instiinta pe tatal ei despre vis si a-l indemna sa caute fantana.
Excavatiile realizate in anul 1755 au scos la lumina un tunel subteran si un rezervor, dimpreuna cu o icoana sculptata in marmura, datata in anul 1080. La moartea grecului din Epir, cat si a fiicei sale, Aghiasma a ramas mostenire urmasilor acestora.
Peste ceva ani, locul a fost cumparat de catre Fratia Macedonenilor din Constantinopol, care au si intreprins lucrari masive de reparare si conservare a locului. O serie de 12 trepte duc de la podeaua bisericii pana in Aghiasma subterana. Se crede ca icoana din marmura este pastrana in Aghiasma, intr-o caseta de bronz (marmura este sparta).
Si aici, ca si la Biserica Vlaherne, in fiecare prima zi a lunii, turci (atat barbati, cat si femei), alaturi de crestini, asteapta la rand, spre a lua putina apa sfintita. Cu aceasta, ei isi stropesc magazinele, produsele si casele, spre a fi protejate de orice necaz. In noaptea Anului Nou, coada de pelerini atinge lungimea de aproape un kilometru.
-
Biserica Chora din Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfintii Serghie si Vah - Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Gheorghe din Fanar - Patriarhia Ecumenica de Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Izvorul Tamaduirii - Constantinopol
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.