Biserica din Moutoulla

Biserica din Moutoulla


Biserica din Moutoulla

Biserica din Moutoulla se afla in localitatea cipriota omonima; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Localitatea Moutoullas, aflata la mai putin de un kilometru de Kalopanagiotis, este cunoscuta in intreaga insula prin interesanta bisericuta a Maicii Domnului - "Panagia tou Moutoulla".

Biserica este inchinata Fecioarei Maria si se afla pe firul vaii Marathasa, pe un deal din apropierea localitatii Moutoulla. Biserica din Moutoulla a fost inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1985. Alaturi de aceasta minunata biserica din Moutoulla, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult.

In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudera", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica din Asinou", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoulla" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica din Moutoulla - scurt istoric

Conform pisaniei bisericii, aflata pe peretele nordic, Panagia Moutoulla a fost construita si acoperita cu fresce in anul 1280, cu ajutorul donatiilor lui Ioannis de Moutoulla si a sotiei acestuia, Irina; amandoi sunt infatisati tinand in mana modelul bisericutei. Este posibil ca Biserica din Moutoulla sa fi fosi initial o capela particulara de rugaciune.

          

Biserica apartine stilului arhitectural bine-cunoscut in regiunea Muntilor Troodos, intalnit la mai toate bisericutele ridicate in aceasta perioada, toate trecute in lista Patrimoniului Mondial, si anume: avand o singura incapere cu absida si un acoperis din lemn, puternic inclinat.

Pronaosul a fost adaugat putin mai tarziu, dupa inceputul secolului al XVI-lea, el intinzandu-se atat in partea de vest, cat si in partea nordica a bisericii. Acoperisul de lemn acopera atat naosul cat si pronaosul.

In ceea ce priveste pictura bisericii, merita mentionat faptul ca programul iconografic din Moutoulla este singurul din cele apartinatoare secolului al XIII-lea (1280) care poate fi datat cu precizie.

Trebuie neaparat sa mentionam faptul ca ambii ctitori, cu toate ca au fost foarte fideli traditiei ortodoxe, ei nu au ignorat nici tendintele contemporane ale vremii. Acest lucru devine evident in momentul in care pelerinul priveste scenele alese pentru a impodobi peretii locasului de rugaciune.

Datorita faptului ca biserica este una de mici dimensiuni, programul iconografic a fost restrans intocmai. Intre scenele acestuia se regasesc mai toate momentele importante ale istoriei mantuirii, alaturi de marii oameni ce au constribuit la aceasta.

Reprezentative pentru fresca din Moutoulla sunt chipurile Sfintilor Gheorghe si Hristofor, soldati imbracati in armura bizantina, alaturi de scena in care Maica Domnului il tine in brate pe Pruncul Iisus.

          

Exteriorul peretelui nordic al bisericii din Moutoulla a fost acoperit cu fresce spre sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea. Acesta gazduieste scena bine-cunoscuta a Judecatii de Apoi.

Atat stilul cat si programul iconografic al pictorului prezinta un deosebit interes. Stilul acestuia este o combinatie de caracteristici bizantine vechi, de prin secolul al XII-lea, si de elemente apartinatoare artei apusene, contemporane lui.

Zugravul din Moutoulla a folosit si unele elemente intalnite cu precadere in tinuturile cruciate din Rasarit, in Capadocia, in Creta si in mai toate tinuturile izolate din Grecia.

Unele dintre aceste elemente pot fi gasite si in locasurile din sudul Italiei.

.

20 August 2008

Vizualizari: 1835

Voteaza:

Biserica din Moutoulla 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact