Biserica din Moutoulla

Biserica din Moutoulla Mareste imaginea.


Biserica din Moutoulla

Biserica din Moutoulla se afla in localitatea cipriota omonima; localitatea se afla in partea centrala a Insulei Cipru, pe culmile impadurite ale Muntilor Troodos. Localitatea Moutoullas, aflata la mai putin de un kilometru de Kalopanagiotis, este cunoscuta in intreaga insula prin interesanta bisericuta a Maicii Domnului - "Panagia tou Moutoulla".

Biserica este inchinata Fecioarei Maria si se afla pe firul vaii Marathasa, pe un deal din apropierea localitatii Moutoulla. Biserica din Moutoulla a fost inscrisa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1985. Alaturi de aceasta minunata biserica din Moutoulla, muntele mai gazduieste un numar insemnat de locasuri de cult.

In interiorul micutelor biserici aflate imprastiate pe culmile muntoase ale insulei, se pastreaza pana astazi unele dintre cele mai bine conservate fresce bizantine. Aceste biserici cipriote, pictate in fresca de o deosebita calitate, ofera lumii exemple vii de arta bizantina si post-bizantina apartinand secolelor XI-XIX.

Bisericutele sunt de o valoare inestimabila, culturala, istorica, duhovniceasca, o parte dintre acestea fiind recunoscute la nivel mondial. Zece dintre aceste bisericute au fost deja trecute in lista Patrimoniului Mondial, fiind aflate astazi sub protectia si purtarea de grija UNESCO.

Muntii Troodos - lantul muntos presarat cu bisericute

Lantul muntos Troodos, aflat in centrul insulei, este cel mai mare din Insula Cipru. Cel mai inalt varf din Troodos este Muntele Olimp, cu o inaltime de 1.952 de metri. Muntii acopera in mare parte aproape intreaga aripa vestica a insulei.

Locul este cunoscut, inca din timpurile antice, ca avand un bogat potential de cupru, minele de cupru fiind imprastiate peste tot. Pe langa acestea, incepand cu perioada bizantina, locul a devenit un deosebit de important centru al artei bizantine; biserici si manastiri au fost construite in acesti munti, departe de amenintarile atacurilor maritime.

Pe culmile acestor munti se afla o intreaga serie de monumente naturale si istorice: biserici si manastiri bizantine, sate pitoresti si pline de traditie. Din punct de vedere bisericesc, muntele pastreaza inca o serie de locasuri de cult deosebit de importante.

Aici se gasesc noua biserici si o manastire incluse deja in lista Patrimoniului Mondial si in purtarea de grija UNESCO. Pe langa acestea, se mai gasesc si alte manastiri, precum Manastirea Kykkos, cea mai renumita si bogata dintre toate.

Cele noua biserici bizantine de valoare mondiala sunt urmatoarele: "Biserica Sfanta Cruce din Agiasmati", "Biserica Araka din Lagoudera", "Biserica Sfanta Cruce din Pelendri", "Biserica Sfantul Nicolae tis Stegis din Kakopetria", "Biserica Podithou din Galata", "Biserica din Asinou", "Biserica Sfantul Ioan Lampadistis", "Biserica din Moutoulla" si "Biserica Sfantul Arhanghel Mihail din Pedhoulas"; alaturi de micutele bisericute, in lista UNESCO a fost adaugata si "Manastirea Kykkos".

Biserica din Moutoulla - scurt istoric

Conform pisaniei bisericii, aflata pe peretele nordic, Panagia Moutoulla a fost construita si acoperita cu fresce in anul 1280, cu ajutorul donatiilor lui Ioannis de Moutoulla si a sotiei acestuia, Irina; amandoi sunt infatisati tinand in mana modelul bisericutei. Este posibil ca Biserica din Moutoulla sa fi fosi initial o capela particulara de rugaciune.

          

Biserica apartine stilului arhitectural bine-cunoscut in regiunea Muntilor Troodos, intalnit la mai toate bisericutele ridicate in aceasta perioada, toate trecute in lista Patrimoniului Mondial, si anume: avand o singura incapere cu absida si un acoperis din lemn, puternic inclinat.

Pronaosul a fost adaugat putin mai tarziu, dupa inceputul secolului al XVI-lea, el intinzandu-se atat in partea de vest, cat si in partea nordica a bisericii. Acoperisul de lemn acopera atat naosul cat si pronaosul.

In ceea ce priveste pictura bisericii, merita mentionat faptul ca programul iconografic din Moutoulla este singurul din cele apartinatoare secolului al XIII-lea (1280) care poate fi datat cu precizie.

Trebuie neaparat sa mentionam faptul ca ambii ctitori, cu toate ca au fost foarte fideli traditiei ortodoxe, ei nu au ignorat nici tendintele contemporane ale vremii. Acest lucru devine evident in momentul in care pelerinul priveste scenele alese pentru a impodobi peretii locasului de rugaciune.

Datorita faptului ca biserica este una de mici dimensiuni, programul iconografic a fost restrans intocmai. Intre scenele acestuia se regasesc mai toate momentele importante ale istoriei mantuirii, alaturi de marii oameni ce au constribuit la aceasta.

Reprezentative pentru fresca din Moutoulla sunt chipurile Sfintilor Gheorghe si Hristofor, soldati imbracati in armura bizantina, alaturi de scena in care Maica Domnului il tine in brate pe Pruncul Iisus.

          

Exteriorul peretelui nordic al bisericii din Moutoulla a fost acoperit cu fresce spre sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui de-al XVI-lea. Acesta gazduieste scena bine-cunoscuta a Judecatii de Apoi.

Atat stilul cat si programul iconografic al pictorului prezinta un deosebit interes. Stilul acestuia este o combinatie de caracteristici bizantine vechi, de prin secolul al XII-lea, si de elemente apartinatoare artei apusene, contemporane lui.

Zugravul din Moutoulla a folosit si unele elemente intalnite cu precadere in tinuturile cruciate din Rasarit, in Capadocia, in Creta si in mai toate tinuturile izolate din Grecia. Unele dintre aceste elemente pot fi gasite si in locasurile din sudul Italiei.

.

19 August 2008

Vizualizari: 1346

Voteaza:

Biserica din Moutoulla 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE