Biserica Nasterii Domnului
Cea mai veche si originala biserica din Tara Sfanta se afla in partea de rasarit a orasului Betleem, la 8 km de Ierusalim. Este basilica Nasterii Domnului sau Biserica Nativitatii. Complexul ce o inconjoara, acoperind aproximativ 12 000 metri patrati, include in afara de basilica propriu-zisa, o manastire ortodoxa, una catolica si una armeana.
Istoria ei incepe in secolul al II-Iea, cand Sfantul Iustin Martirul a identificat intaia oara grota ce se afla sub ea drept pestera sfanta, locul nasterii lui Iisus. Prima biserica se va ridica aici destul de timpuriu, in anii 326 de catre sfanta Elena, mama imparatului Constantin cel Mare.
In anul 531, imparatul Iustinian cel Mare o modifica dandu-i forma care s-a pastrat pana azi. Trecutul bisericii este foarte interesant. De exemplu, in timpul teribilei invazii a persilor din anul 614, lacasul a fost lasat intact de pradatori, care au fost de-a dreptul impresionati sa vada reprezentati in scena Nasterii Domnului pe magii de la rasarit imbracati in haine persane.
Apoi, intrarea pe usa, foarte joasa, numita sugestiv "Usa Umilintei", are propriile ei legende. O traditie spune ca a fost facuta asa, in mod ironic, de catre musulmani, in timpul dominatiei lor pentru a le aminti crestinilor ca ei sunt acolo doar oaspeti, si ca trebuie sa se incline in fata adevaratilor stapani.
O alta parere e ca inaltimea usii a fost fixata asa de catre crestinii insisi, pentru a impiedica pe necredinciosi sa intre inauntru calare sau pentru o mai buna aparare in cazul unui atac al musulmanilor.
Naosul basilicii este impartit incinci nave longitudinale separate de patru randuri de coloane, in stil corintic, cate 11 in fiecare rand. Pe ele sunt pictati apostolii Domnului, cu numele scrise in latina si greaca. Pe jos in unele zone ale pardoselii, mai pot fi vazute chiar parti din vechile mozaicuri bizantine originale, ce au fost scoase la iveala de sapaturile arheologice.
Lacasul are trei altare: unul central si doua mai mici aflate in absidele laterale. Din aceste abside se coboara in Pestera Nasterii Domnului, propriu-zis o mica grota naturala, situata chiar sub altarul central.
In partea de rasarit a ei, localizat printr-o stea de argint fixata in marmura, se afla locul unde a fost ieslea. Privirea spre ea este atrasa de o inscriptie in latina: "Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est" (Aici a nascut Fecioara Maria pe Iisus Hristos). Cincisprezece candele ard permanent in jurul ei.
La fel ca biserica Sfantului Mormant, si aici, parti din bazilica Nativitatii se afla sub controlul diferitelor confesiuni crestine. Pestera Nasterii Domnului se afla sub jurisdictia ortodocsilor.
Intr-un interviu recent, actualul patriarh latin de Rasarit, Michel Sabbah, descria biserica Nativitatii drept "un loc de refugiu pentru oricine". El adauga ca se refera atat la israelieni cat si la palestinieni, sub a caror autoritate se afla Betleemul incepand din decembrie 1995.
Si intr-adevar, cuvintele sale sunt cele mai potrivite pentru a descrie intimitatea si caracterul unic al acestui lacas binecuvantat, locul sfant de refugiu in care Fecioara Maria a nascut pe Domnul nostru Iisus Hristos.
Baraganul Ortodox
-
Manastirea Shipka
Publicat in : Biserica in lume
-
Maica Domnului in colindele religioase romanesti
Publicat in : Colinde Craciun
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.