O veche biserica din perioada bizantina impreuna cu un impresionant mozaic pavimentar, au fost descoperite recent in Israel, la Hirbet Madras. Cercetatorii isralieni au emis ipoteza potrivit careia locasul de cult a fost ridicat la inceputul secoului al V-lea, pe locul unde s-ar afla mormantul Prorocului Zaharia.
Hirbet Madras este cunoscut ca loc al unei comunitati iudaice importante, din perioada celui de-al Doilea Templu pana la distrugerea acestuia, in timpul revoltei Bar Kokhba din anul 135. Printre ruinele de pe acest loc se numara cladiri, pesteri, instalatii agricole si o retea de tuneluri. Locul a fost identificat de un numar important de cercetatori ca fiind locuit de o comunitate importanta.
In 1980, a fost descoperit in acest loc un lintel purtand o decoratie unica. Datorita asemanarii dintre acesta si un alt lintel descoperit la sinagoga din Hirbet Nevoraya din nordul tarii, cercetatorii au inaintat teoria potrivit careia in apropiere trebuie sa se gaseasca o sinagoga.
Recent, in cursul unor sapaturi ilicite efectuate de hotii de antichitati, un nou lintel a fost descoperit. Prin interventia inspectorilor din cadrul Autoritatii Isrealiene pentru Prevenirea Furtului de Antichitati au fost initiate noi sapaturi pentru a scoate la lumina cladirea monumentala caruia ii apartinea acel lintel.
Nu dupa mult timp, a fost descoperita cladire publica de o frumusete deosebita ce dateaza din perioada bizantina timpurie. Daca initial s-a crezut a fi o sinagoga, odata cu inaintarea sapaturilor, au fost scoase la lumina pietre pe care se gaseste semnul Sfintei Cruci, aratand ca este vorba de o biserica crestina.
Bazadu-se pe rezulatatele sapaturilor precum si pe artifactele gasite, cercetatorii sustin ca aceasta biserica este construita in interioarul unui anasmblu si mai vechi, ridicat in perioada celui de-al Doilea Templu.
Potrivit lui Amir Ganor, conducatorul santierul arheologic, biserica a fost activa intre sec. V-VII. Biserica, in faza sa ultima, a fost construita in stil basilical. Aceasta Biserica poseda un mozaic pavimentar extrem de bine pastrat, avand motive florale, animale si geometrice. Despre moazaicul pavimentar s-a spus ca se numara printre cele mai frumoase mozaicuri descopeirte in Israel in ultimii ani.
Trepte din piatra coboara din biserica intr-o mica pestera mortuara, care, potrivit cercetatorilor, ar putea fi mormantul Prorocului Zaharia. Surse crestine antince identifica locul de inmormantre al Prorocului Zaharia in satul Zaharia, si spun ca acest loc a fost descoperit in 415 d.Hr. Cercetatorii cred ca in lumina unei analize a surselor crestine, incluzand harta de la Madaba, biserica de la Hiret Madras ar putea fi o biserica memoriala avand rolul de a marca marca mormantul Prorocului Zaharia. Acest aspect urmeaza a fi cercetat si studiat in amanunt in viitorul apropiat.
Sub intreaga cladire se gaseste un complex subteran ce apartine cladirii mai mari, ce adateaza din perioada celui de-al Doilea Templu, peste care afost construita biserica bizantina. Printre artifactele descoperite aici se numara monezi din vremea Marii Revolte (66-27) si Revoltei Bar Kokhba (132-135), unelte din piatra, lampi, si obiecte ceramice caracteristice populatiei iudaice din acel timp.
Amir Ganor mai marturisit ca Biserica bizantina de la Hirbet Madras, situata la sud-vest de Ierusalim, va ramane acoperita pana cand se vor gasi fondurile necesare pentru restaurare si includerea in circuitul turistic.
Radu Alexandru
-
Pelerinaj in tara Sfanta: Veniti sa luati lumina!
Publicat in : Pelerinaje
-
Pelerinaj de Pasti in Tara Sfanta - 2010
Publicat in : Pelerinaje
-
Pelerinaj in Tara Sfanta
Publicat in : Pelerinaje
-
Pelerinaj Tara Sfanta, Israel
Publicat in : Pelerinaje
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.