Biserica Sfanta Lidia

Biserica Sfanta Lidia Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Lidia este o biserica ortodoxa aflata in apropierea anticei localitati Filipi, in Grecia. Un loc linistit si retras de pe malul raului Gangitis, marcat de un altar de piatra, ridicat in cinstea Sfintei Lidia, aminteste de locul in care a fost botezata prima crestina din Europa, de catre Sfantul Apostol Pavel.

Filipi - Philippi - este o localitate mentionata in Sfanta Scriptura, Sfantul Apostol Pavel trimitand aici chiar si o epistola, anume "Epistola catre Filipeni". Filipi, unul dintre cele mai renumite orase din estul Macedoniei, a fost intemeiat de catre Filip al II-lea, imparatul Macedoniei, in anul 356 i.Hr. Dupa cate informatii ne-a lasat istoria, Filipi este locul unde Sfantul Apostol Pavel a infiintat si prima comunitate crestina din Europa.

Sfantul Apostol Pavel si comunitatea din Filipi

Intre anii 49-50, orasul Filipi a fost vizitat de catre Sfantul Apostol Pavel, in timpul celei de a doua calatorii misionare inteprinsa de marele misionar. Potrivit cartii Faptele Apostolilor, Pavel a fost indemnat sa mearga in acest oras in urma unei viziuni. "Si noaptea i s-a aratat lui Pavel o vedenie: Un barbat macedonean sta rugandu-l si zicand: Treci in Macedonia si ne ajuta. Cand a vazut el aceasta vedenie, am cautat sa plecam indata in Macedonia, intelegand ca Dumnezeu ne cheama sa le vestim Evanghelia. Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli, Si de acolo la Filipi, care este cea dintai cetate a acestei parti a Macedoniei si colonie romana. Iar in aceasta cetate am ramas cateva zile. (Fapte 16, 9-12)

Insotit de Sila, de Timotei si de Sfantul Luca, marele Apostol Pavel a predicat Evanghelia Mantuitorului in Filipi, vreme de "cateva zile". "Pavel si Timotei, robi ai lui Hristos Iisus, tuturor sfintilor intru Hristos Iisus, celor ce sunt in Filipi, impreuna cu episcopii si diaconii: Har voua si pace, de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Iisus Hristos" (Filipeni 1, 1-2).

Apostolul Pavel a mai vizitat orasul si cu alte doua ocazii, in anii 56 si 57. Epistola catre Filipeni dateaza din anii 54-55, in ea vazandu-se impactul imediat al predicii sfantului asupra comunitatii din Filipi. Comunitatea de evrei din Filipe se pare ca era destul de mica. Cu toate acestea, Pavel a gasit un grup de femei evreice adunate la rau, in vestul orasului, in ziua de sabat. Cu aceasta ocazie, Apostolul Pavel o va boteza pe Lidia, o vanzatoare de porfira.

"Si in ziua sambetei am iesit in afara portii, langa rau, unde credeam ca este loc de rugaciune si, sezand, vorbeam femeilor care se adunasera. Si o femeie, cu numele Lidia, vanzatoare de porfira, din cetatea Tiatirelor, tematoare de Dumnezeu, asculta. Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca sa ia aminte la cele graite de Pavel. Iar dupa ce s-a botezat si ea si casa ei, ne-a rugat, zicand: De m-ati socotit ca sunt credincioasa Domnului, intrand in casa mea, ramaneti. Si ne-a facut sa ramanem." (Fapte 16:13-15).

Sfanta Lidia, prima crestina din Europa

Sfanta Lidia, cunoscuta drept prima crestina din Europa, era o vanzatoare de materiale textile din cetatea Tiatira, precum citim in Sfanta Scriptura: "Lidia, vanzatoarea de purpura, din cetatea Tiatirelor." Purpura este un pigment de culoare rosie, extrasa pentru prima data de catre fenicieni, din molusca "murex brandaris"; substanta era folosita, de obicei, pentru colorarea panzelor scumpe, de catre cei bogati.

Din localitatea Troa, Sfantul Pavel a pornit spre Samotracia, iar mai apoi spre Neapole si Filipi. Ajungand pe pamantul macedonean, Sfantul Pavel se va opri la rau, unde va intalni un grup de femei muncitoare. Aici, el va incepe a propovadui pe Hristos in Europa, "tematoarea de Dumnezeu" Lidia fiind prima botezata.

Odata botezata, Sfanta Lidia a oferit gazduire Sfantului Pavel, in vremea misiunii lui in aceasta regiune. "Iar ei, iesind din inchisoare, s-au dus in casa Lidiei; si vazand pe frati, i-au mangaiat si au plecat" (Fapte 16, 40).

Biserica Ortodoxa, care o cinsteste pe Sfanta Lidia drept una "intocmai cu Apostolii", o praznuieste pe aceasta in ziua de 20 mai. Biserica Catolica din Grecia o praznuieste pe Sfanta Lidia, numind-o "Lidia din Filipi", in ziua de 3 august. In unele calendare luterane, sfanta este praznuita in zilele de 27 ianuarie si 25 octombrie. 

Aproape de locul antic in care, potrivit traditiei, Sfanta Lidia a fost botezata de Apostolul Pavel, se inalta astazi o frumoasa biserica ortodoxa, zidita in stil bizantin. Cladirea este de fapt un baptisteriu, precum exista odinioara, in comunitatea crestina din Filipi.

Interiorul bisericii este minunat impodobit cu mozaicuri, lucrari semnate de artistul grec Vlasios Tsotsonis. In domul cupolei centrale este infatisata scena cu Botezul Domnului. Interiorul bisericii este pavat cu marmura, iar vitraliile geamurilor sunt uimitoare. Pe podea, chiar langa usa, se afla un mozaic care infatiseaza calatoriile misionare pe care le-a facut Sfantul Pavel in Grecia.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

20 Mai 2021

Vizualizari: 10046

Voteaza:

Biserica Sfanta Lidia 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE