Biserica Sfanta Maria din Labova e Kryqit

Biserica Sfanta Maria din Labova e Kryqit Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Maria din localitatea „Labova e Kryqit” este o veche biserica ortodoxa din regiunea Argirokastro, Albania. In localitatea Labova e Kryqit se ajunge mergand pe drumul ce se indreapta spre Libohova, drum care se afla putin mai la est de principala autostrada din sudul localitatii Gjirokastra.

Chiar inainte de a ajunge in Libohova, se face stanga, pe drumul ce se indreapta spre localitatea Suhe. Mergand pe acest drum, la prima intersectie mare, se coteste la dreapta, urcand un deal inalt. Biserica din Labove e Kryqit se afla la numai cativa kilometri dupa varful dealului.

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

Biserica Ortodoxa Autocefala a Albaniei este alcatuita din Arhiepiscopia de Tirana-Durres si din eparhiile din Berat, Gjirokastra, Korca, Apollonia si Kruja. Majoritatea crestinilor ortodocsi din Albania traiesc in sudul tarii si in marile orase Tirana si Durres. Desi limba liturgica este albaneza, in regiunea Saranda, din sudul Albaniei, se mai foloseste si limba greaca.

Biserica cea veche din Labova e Kryqit este una dintre cele mai interesante si vechi biserici ortodoxe din Albania. Biserica inchinata Maicii Domnului, din Labova, este un locas citorit de catre imparatul Iustinian cel Mare, in secolul al VI-lea. Cu toate acestea, datorita vitregiilor vremii, vechea biserica nu s-a pastrat, cea actuala datand de dupa secolul al X-lea.

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

In biserica se pastreaza o sfanta relicva, care se crede ca este o parte din Sfanta Cruce. De la aceasta bucatica de Lemn Sfant, satul si-a luat numele actual. Lemnul cel Sfant din biserica a fost furat, in cadrul revoltei civile de la inceputul anului 1990.

Cladirea bisericii este tipic bizantina, in exterior avand o cupola centrala inalta, iar interiorul fiind impartit in naos si pronaos, cu abside, pe o baza in forma de cruce. Un pridvor, construit ceva mai tarziu, acopera intrarea in biserica si protejeaza fatada vestica.

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

In interiorul bisericii s-au descoperit noua randuri diferite de pictura in fresca, cu toate ca nici unul nu a supravietuit foarte bine greutatilor timpului. Cladirea actuala dateaza inca din-nainte de secolul al XIII-lea, din vremea Despotatului de Epir, cu toate ca temeliile bisericii pot fi localizate undeva intre anii 527-565, sub domnia imparatului Justinian cel Mare.

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

In anul 2007, in jur de o suta de biserici ortodoxe au fost jefuite sau distruse, o mare parte dintre ele fiind si vechi monumente bizantine. Din biserica Maicii Domnului din Labova au fost furate 18 icoane vechi, zugravite inca din perioada bizantina. Cheile de la biserica se afla la localnicul Kristo Luzi, care locuieste peste drum de biserica.

Teodor Danalache

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

Biserica din Labova e Kryqit - Albania

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 1761

Voteaza:

Biserica Sfanta Maria din Labova e Kryqit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE