Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Nicolae din Moscopole este cea mai bine pastrata biserica din zona. Biserica se afla la o inaltime de peste o mie de metri, pe culmea unui munte, in plin centrul localitatii Moscopole.

Moscopole

Moscopole - Voskopole - este astazi o smerita localitate judetul Korca, undeva in sud-estul Albaniei. Moscopole este asezat la numai 18-20 kilometri mai spre vest de localitatea Korca - Korce, in muntii din sud-estul Albaniei, la o altitudine de 1.160 metri.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

In secolul al XVII-lea, Moscopole era unul dintre cele mai mari orase din Balcani, insemnat centru cultural si comercial al aromanilor, aici aparand si prima tipografie din intreaga zona a Balcani-lor, afara de cea din Constantinopol.

In perioada de maxima inflorire a localitatii, aici locuiau nu mai putin de 60.000 de locuitori, singurul oras care o putea depasi fiind numai Constantinopolul. Aproape toti erau aromani. Istoricul german Johann Thunmann, care a scris o istorie a aromanilor, in anul 1774, spunea ca toti locuitorii din Moscopole vorbeau aromana, limba greaca fiind folosita numai la scrierea documentelor.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Inspre sfarsitul secolului al XVIII-lea, Moscopole era de o prosperitate rara, dupa cum se poate observa si astazi, din ruinele vechilor cladiri si biserici. Comertul ce pornea din Germania, Venetia si Constantinopol trecea pe aici, lucru ce a dus la infiintarea a numeroase manufacturi, banci si institutii.

In anul 1770, la tipografia de aici a aparut primul dictionar al celor patru limbi balcanice moderne: greaca, albaneza, aromana si bulgara. In anul 1744, a mai luat fiinta si o Academie de Studii. De asemenea, de jur-imprejur isi inaltau zidurile nu mai putin de 70 de biserici si manastiri.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Moscopole va fi insa distrus complet, de catre otomanii condusi de Ali Pasha, in anul 1788. Localitatea va ramane aproape pustie, o mare parte dintre supravietuitori plecand in Grecia, Serbia, Romania si Bulgaria.

Mai inainte de invazia otomanilor insa, in anul 1769, ca urmare a participarii a mai multor localnici din aceasta localitate la Revolta de la Orlov, din anul 1770, musulmanii albanezi au distrus si ei orasul. Potrivit altor pareri, orasul Moscopole a decazut dramatic si datorita schimbarii traseelor principalelor drumuri comerciale din estul Europei.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

In anul 1916, in vremea Primului Razboi Mondial, orasul Moscopole va fi iarasi distrus. In continuare, o mare parte din vechile cladiri ale orasului, cat o parte dintre biserici, au fost distruse in cadrul luptelor din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Dintre vechile constructii nu s-au mai pastrat decat un pod, sase biserici si o manastire.

Din cele in jur de 70 de biserici construite in Moscopole, pana astazi nu s-au mai pastrat decat cinci, toate robuste, din piatra, cu arcade bizantine si picturi in fresca. Dintre bisericile din Moscopole, pe drumul comercial dintre Constantinopol si Venetia, intre anii 1630 si 1780, au fost zidite nu mai putin de 26 de biserici ortodoxe.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

In anul 2002, cele cinci biserici ortodoxe din Moscopole au fost trecute pe lista primelor 100 de monumente aflate in pericol de disparitie. Bisericile pastrate pana astazi sunt urmatoarele cinci: Biserica Sfantul Nicolae, Biserica Adormirea Maicii Domnului, Biserica Sfantul Atanasie, Biserica Sfintii Arhangheli si Biserica Sfantul Ilie. Alaturi de acestea, le mai amintim si pe urmatoarele doua, insa in intregime ruinate: Biserica Sfanta Parascheva si Biserica Sfantul Haralambie.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Bisericile din Moscopole sunt unele dintre cele mai bune exemple de arhitectura ecclesiala bizantina din Balcani, din intreaga perioada a secolului al XVIII-lea. Mai toate sunt asemanatoare: o nava lunga si incapatoare, impartita in trei parti de coloane de sprijin, cu Altar si absida, avand acoperis plat, acoperit cu tigle. Altarul fiecarei biserici are doua nise laterale, o nisa pentru Proscomidiar si o alta pentru Vestmantar. De asemenea, mai toate bisericile au, pe latura lor sudica, cate un pridvor deschis, incadrat de coloane.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Biserica Sfantul Nicolae din Moscopole - scurt istoric

Biserica Sfantul Nicolae a fost construita in anul 1721, aceasta fiind singura biserica din Moscopole in care slujbele se mai tin inca si astazi in limba aromana. In jurul acesteia s-a format o noua asezare, deosebita de cea veche.

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole

Biserica Sfantul Nicolae, cea mai mare dintre cele care au supravietuit vitregiilor vremii, a fost pastrata, pana astazi, datorita minunatelor ei fresce, care sunt considerate un adevarat monument de arta culturala. Aceasta apreciere a fost facuta in perioada comunista, ea fiind scutita astfel de a fi transformata in magazie ori unitate militara.

Biserica a fost construita, asemeni celorlalte biserici din zona, din piatra, cu turn clopotnita foarte inalt, cu mai multe etaje. Biserica are un pridvor deschis, sprijinit pe coloane, pe intreaga laterala sudica. Intreg pridvorul este zugravit in fresca, sfintii fiind reprezentati in marime naturala.

Biserica Sfantul Nicolae din Moscopole

Frescele din biserica sunt lucrate de zugravul David Selenica, unul dintre cei mai renumiti pictori, alaturi de zugravul Onufrie. Frescele din pridvor sunt lucrate de fratii Zografi care, pe langa sfinti in marime naturala, au reprezentat aici si Apocalipsa.

Teodor Danalache

Biserica Sfantul Nicolae din Moscopole

Biserica Sfantul Nicolae din Moscopole

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2186

Voteaza:

Biserica Sfantul Nicolae - Moscopole 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE