Catedrala Invierea Domnului - Tirana

Catedrala Invierea Domnului - Tirana

Catedrala Invierea Domnului, din Tirana, Albania, a fost construita pe locul unei alte biserici. Vechea biserica a fost construita in anul 1865 si inchisa in anul 1967. Constructia noii catedrale a inceput in anul 2004 si s-a terminat in anul 2011. Ansamblul eclesiastic al Catedralei din Tirana este format din urmatoarele cladiri si spatii: catedrala, paraclis, clopotnita, sediul Sfantului Sinod si un Centru cultural.

Catedrala Ortodoxa din Tirana, a treia ca marime din Europa, a fost deschisa in mod oficial in ziua de 24 iunie 2012, odata cu aniversarea a douazeci de ani de la intronizarea Arhiepiscopului Anastasie al Albaniei.

In data de 1 iunie 2014, la invitatia Preafericitului Parinte Anastasios, Arhiepiscopul Tiranei si al Intregii Albanii, un sobor insemnat de episcopi si patriarhi ai Bisericilor Ortodoxe din intreaga lume s-a intrunit in Catedrala Invierea Domnului. A fost savarsita slujba Sfintei Liturghii si, apoi, sfintirea catedralei.

 

Intregul ansamblul al Catedralei din Tirana se intinde pe o suprafata de peste cinci mii de metri patrati. Numai catedrala ocupa 1.660 metri patrati. Sfanta Cruce, asezata pe cupola mare, atinge inaltimea de peste 32 de metri. Centrul sinodal se intinde pe o suprafata de peste opt sute de metri patrati. Sfanta Cruce, asezata pe clopotnita, atinge inaltimea de 46 de metri.

Conceptul arhitectural al Catedralei din Tirana se inspira din basilicile de tip rotonda, care simbolizeaza ideea timpului fara de sfarsit (vesnicia). Axa principala a intregului ansamblu constituie centrul unei Sfintei Cruci, cu inaltimea si latimea de 49 de metri, ale carei brate constituie principala structura de sprijin a bisericii.

Biserica este acoperita cu o cupola de mari dimensiuni: diametrul interior se intinde pe 26 de metri, iar inaltimea pe 23 de metri, in timp ce cele patru structuri de sprijin se sustin pe contraforturi cu stalpi plasati in semicerc. Crucea cupolei, contraforturile aranjate semicircular care sprijina structura acoperisului si acoperisurile celor trei abside ale Sfantului Altar sunt acoperite cu foi din cupru aurite.

 

De-a lungul perimetrului cupolei, in zonele dintre ferestre, se afla 52 de elemente decorative in relief, in timp ce cele patru contraforturi sunt decorate in basorelief cu simbolul Sfintei Cruci, precum si cu tulpini de grau, care simbolizeaza sacrificiul si rodnicia. Latura vestica a fatadei bisericii este constituita de o arcada gigantica in care isi fac loc o serie de ferestre asezate in arc de cerc.

Peretele vestic este acoperit de marmura alba in centrul sau aflandu-se intrarea principala. Crucea mare de bronz cu doua tulpini de grau de fiecare parte se afla deasupra intrarii principale, simbolizand dragostea jertfelnica, dupa cuvantul Mantuitorului, care zice: "Adevarat, adevarat zic voua ca daca grauntele de grau, cand cade in pamant, nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, aduce multa roada" (Ioan 12, 24).

In interior, balconul care se afla deasupra pronaosului si cele doua galerii laterale sunt construite in trepte, pentru ca toti credinciosii sa poata vedea bine naosul central, amvonul si catapeteasma.

 

Interiorul cupolei este decorat cu mozaic in relief, centrul acesteia fiind dominat de imaginea lui Iisus Hristos Pantocrator, in timp ce cele doisprezece sectiuni din jurul cupolei sunt o reprezentare decorativa a raiului. Mozaicul din jurul Pantocratorului este inconjurat de doisprezece raze.

Absida altarului si cele patru arcade care sprijina cupola sunt, de asemenea, decorate cu mozaicuri. Soleea dintre Sfantul Altar si naosul central este cu jumatate de metru mai inalta decat restul podelei.

Candelabrul central este din bronz, alcatuit din forme de lumanari asezate pe randuri circulare si semicirculare. De asemenea, o suta douazeci de lumanari situate in jurul perimetrului cupolei interioare completeaza iluminarea bisericii.

 

In coltul nord-vestic al terenului Catedralei se afla un paraclis construit in forma de cruce. Cupolele paraclisului sunt acoperite cu placi de cupru si se incheie in ferestre circulare. Altarul este separat de naos de un iconostas sculptat in lemn. Printr-o fereastra circulara, lumina naturala intra in baptisteriul de la subsol, aflat sub paraclis. Paraclisul este inchinat Nasterii lui Hristos si este decorat cu icoane murale.

Clopotnita are inaltimea de 46 de metri. Este alcatuita din patru lumanari pascale, care ii simbolizeaza pe cei patru Sfinti Evanghelisti, vestind Invierea Domnului. Acestea se unesc in jurul axului central al scarilor. Scara circulara duce la doua etaje deschise in care sunt amplasate cele saisprezece clopote ale Catedralei. Un ceas cu patru cadrane se afla deasupra clopotelor.

 

Pe latura estica a ansamblului Catedralei se afla Sediul Sfantului Sinod, care gazduieste birourile arhiepiscopale, biblioteca si alte doua paraclise. Acestea se intind pe patru etaje, deasupra solului, si pe alte doua, la subsol. De la etajul al treilea, de pe trei mari terase, se poate vedea orasul Tirana si Catedrala. Cele doua nivele de la subsolul catedralei implinesc nevoia Bisericii de a avea un Centru cultural. Amfiteatrul acestuia, amenajat pentru conferinte, spectacole si concerte, poate gazdui peste opt sute de persoane. Culisele permit folosirea acestui spatiu si ca teatru.

Pe latura estica a amfiteatrului se afla un muzeu, o sala de lectura, un spatiu inconjurator pentru recepții si o zona pentru expozitii si activitati cu copiii. In partea dreapta a marii scari de marmura care duce sus, in Catedrala, se afla un spatiu larg pentru o librarie si pentru un magazin cu articole bisericesti. La stanga scarilor se gasesc doua camere in care se pot intruni grupuri de tineri si de credinciosi dupa slujbele religioase.

 

Spre nord, in fata Centrului cultural si de conferinte, se afla un amfiteatru in aer liber pentru activitatile din timpul verii.

Biserica Ortodoxa Autocefala din Albania doreste sa contribuie cu acest proiect la implinirea nevoilor religioase ale credinciosilor, la cultivarea spirituala a tineretului si la dezvoltarea vietii culturale si sociale din Tirana si din intreaga Albanie.

Biserica doreste, de asemenea, sa dezvolte relatii interculturale intre diferite grupuri sociale. In plus, ajuta la gazduirea integrala a Sfantului Sinod si a Arhiepiscopiei Tiranei. Initiativa, strangerea de fonduri si supravegherea lucrarilor la ansamblul Catedralei din Tirana s-au facut sub conducerea personala a Arhiepiscopului Anastasie.

Iulian Predescu

 

Pe aceeaşi temă

17 Iunie 2014

Vizualizari: 7261

Voteaza:

Catedrala Invierea Domnului - Tirana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact