Niceea, orasul unde au fost tinute primul si ultimul Sinod Ecumenic

Niceea, orasul unde au fost tinute primul si ultimul Sinod Ecumenic Mareste imaginea.

Niceea (astazi Iznik) este un mic oras din nordul-vestul Turciei, situat pe malul de rasarit al lacului Iznik, a carui mostenire culturala cuprinde o perioada de peste 2400 de ani. Acesta, de-a lungul timpului, a jucat un rol insemnat in cadrul imperiilor: Roman, Bizantin, Selgiucid si Otoman. Orasul Niceea a ramas in istoria Bisericii Universale ca locul unde s-au tinut doua dintre cele sapte Sinoade Ecumenice, primul si ultimul (in anii 325 si 787).

Niceea - Iznik

Niceea - scurt istoric

Orasul Niceea a fost intemeiat in secolul IV i.Hr., la cativa ani dupa moartea lui Alexandru cel Mare, de catre imparatul macedonean Antigon I Monoftalmul.

In 325, Niceea a gazduit primul Sinod Ecumenic convocat de catre imparatul Constantin cel Mare. Sinodul fusese initial planuit sa se tina in alt oras, insa Constantin a mutat locatia in Niceea datorita climei blande si, cel mai important, apropierii de palatul sau din Nicomidia (Izmit). La sedinta deschiderii oficiale si la cea de inchidere a asistat insusi imparatul Constantin. Primul Sinod Ecumenic de la Niceea a fost tinut in Palatul Senatului, care din pacate se afla in prezent sub apele lacului Iznik.

Traditia bisericeasca a consacrat numarul de 318 Parinti care au participat la Sinodul de la Niceea. Parintii intruniti la Niceea au respins invatatura lui Arie si au condamnat-o. La sfarsitul dezbaterilor, Parintii sinodali au hotarat ca invatatura formulata in Sinod sa fie redactata intr-un Simbol de credinta, care are 7 articole. Articolul 8 incepe cu marturisirea: "Credem si intru Duhul Sfant". Intre alte probleme pe care le-a rezolvat Sinodul I Ecumenic, a fost si stabilirea datei Pastelui.

Niceea - Primul sinod ecumenic 325  Niceea - Sinodul 7 ecumenic 787

Al VII-lea Sinod Ecumenic s-a tinut la Niceea in anul 787 si a combatut iconoclasmul. Din actele sinodului se stie ca sedintele au fost conduse de patriarhul Tarasie. Numarul episcopilor care au participat la acest sinod a fost intre 330 si 367. Afara de membrii cu drept de vot au mai fost prezenti peste 130 arhimandriti, egumeni si monahi.  Hotararea sinodului, orientata dupa precizarile Sfantului Ioan Damaschin, cuprindea urmatoarea decizie dogmatica: "Este permis si chiar util si bineplacut lui Dumnezeu a face icoane religioase si a le venera; dar aceasta venerare sa fie numai cinstire, iar nu adorare, caci adorarea se cuvine numai lui Dumnezeu. Cinstirea nu se adreseaza materiei icoanei si astfel ea nu este idolatrie".

Turcii selgiucizi au ocupat Niceea in 1081 schimbandu-i numele in Iznik. Orasul a fost reocupat de catre bizantini in 1097, in timpul Primei Cruciade, sub imparatul Alexie I Comnenul. Dupa ce cruciatii au ocupat Constantinopolul in 1204, a luat nastere formatiunea bizantina cunoscuta si sub numele de “Imperiul de la Niceea”.  Acesta  a servit drept centru politic si cultural pentru 50 de ani, pana cand Imperiul Bizantin a fost condus de catre Mihail VIII Paleologul.

Orasul a fost asediat si cucerit in 1331 de catre turcii otomani, care au construit Moscheea Verde (1378 - 1391). Dupa 1453, prosperitatea orasului Iznik a avut de suferit odata cu stabilirea capitalei Imperiului Otoman la Istambul, aflat in apropiere.

Niceea - Moscheea Verde

Inca din secolul secolul al VI-lea  orasul devenise renumit  pentru fabricarea ceramicii si a faiantei. Iznik a devenit faimos pentru ornamentele sale care au decorat moschei si palate din intreaga Turcie. Dupa ce atelierele de ornamente au fost mutate in Istambul, catre 1700, Iznik s-a aflat in plin declin economic.

Ornament din Niceea

Astazi, Iznik, are o populatie de aproximativ 15 000 locuitori. Conciliul II Vatican, din 1962, plaseaza Niceea ca al treilea oras sfant dupa Ierusalim si Vatican pentru crestinii catolici.

Niceea - monumente si vestigii istorice

Cateva monumente din perioade diferite (romana, bizantina si otomana) sunt inca bine pastrate in Niceea de astazi.

Zidurilee Niceei din perioadele romana si bizantina, ce au 4,426 m in circumferinta,  s-au pastrat aproape in intregime intacte in jurul orasului. Acestea au fost construite in 300 d.Hr. de catre Lysimachus, pe atunci legiuitorul orasului, si au fost in mod constant reparate de catre bizantini si otomani.

Zidurle Niceei

Niceea a avut un teatru antic, construit intre lac si podul Yenisehir. A fost construit de catre proconsulul Bitiniei, Pliniu, in 112. Cercetarile arheologice au scos la iveala o biserica, un palat, ateliere otomane de ceramica, construite in interiorul sau.

Niceea - Iznik - Teatrul antic

Punctul cel mai important pentru pelerini si istorici il constituie biserica Sfanta Sofia ce dateaza din secolul al IV-lea. Ea reprezinta locul unde s-a tinut cel de-al saptelea Sinod Ecumenic (787) Biserica se afla in centrul orasului. Pe pereti se pastreaza fragmente de fresca iar pe podea, mozaic pavimentar.

Biserica Sfanta Sofia - Niceea

O alta biserica din Niceea, cea a Adormirii Maicii Domnului, a fost probabil una dintre cele  importante catedrale bizantine din Asia Mica.  A fost decorata cu mozaicuri  foarte frumoase inca din secolul al IX-lea. Biserica a fost distrusa, din nefericire, in 1922, in timpul razboiului de independenta. 

Moscheea Verde construita in secolul al XIV-lea se numeste asa datorita ornamentelor de pe minaret. Ornamentele originale au fost astazi inlocuite.

Muzeul Arheologic din Iznik (Niceea)

Muzeul Arheologic din Iznik se afla langa moschee. Colectia muzeistica consta numai in antichitati din perioadele romana si bizantina, la care s-au adaugat cateva ornamente selgiucide si otomane, descoperite recent.

Radu Alexandru

04 Iunie 2011

Vizualizari: 16241

Voteaza:

Niceea, orasul unde au fost tinute primul si ultimul Sinod Ecumenic 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE